- W efekcie na rynku pozostali teraz tylko ci liczący się. Od października ub. r. można mówić o uregulowaniu skupu i dostaw towaru na eksport - ocenia sytuację Henryk Naranowicz z Polskiego Związku Hodowców Strusi.

Nie ma już nadwyżek ptaków rzeźnych, zdarza się, że towaru nawet brakuje. Mięso wysyłamy teraz głównie do Szwajcarii i Francji. Do Unii Europejskiej dalej napływa tanie mięso z RPA. My konkurujemy z nim, a cztery afrykańskie firmy konkurują dodatkowo między sobą.

Ceny skupu strusi od roku są stabilne. Maksymalnie za kilogram żywca producenci dostają 7 złotych.

Rozwija się eksport surowych skór do Azji. W Polsce jest teraz główny punkt skupu na tamtejszy rynek nie tylko naszego surowca, ale także produkowanego w Czechach, na Litwie i Łotwie. Jednak ceny na azjatyckim rynku od roku nie zmieniły się. 

Ceny żywca strusiego w skupie

zł/kg

2005 i I półrocze 2006 8,00 - 8,50 II półrocze 2006 6,50 - 7,50 2007 6,80 - 7,00 2008 6,50 - 7,00


Surowe skóry ze strusi

Euro/szt

I klasa 60 II klasa 40 III klasa 20

Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes