Kukurydza ma wysoką zawartość energii i generalnie zakisza się szybko w porównaniu z innymi paszami. Jednak podczas procesu zakiszania mają miejsce znaczne straty suchej masy, co obniża zawartość energii w paszy. Zgodnie z zapewnieniem producenta, Maize-All FVA powoduje szybką i wydajną fermentację wywoływaną przez bakterie homofermentatywne, co pomaga zredukować straty do minimum. Zastosowanie preparatu ma również ograniczać wzrost pleśni i poprawiać smakowitość paszy, przez co zwiększać jej pobranie przez zwierzęta.

Preparat umożliwia zastosowanie go w elastyczny sposób (FVA- Flexible Volume Application), w przeciwieństwie do inokulantów konwencjonalnych o standardowej i niskiej koncentracji. Jest to produkt skoncentrowany, dzięki czemu można łączyć go z dużo mniejszą ilością wody i zastosować za pomocą większości nowoczesnych niskoobjętościowych aplikatorów dyszowych lub zraszających. Inną zaletą przedstawianą przez producenta jest mniejsza ilość czasu poświęconego na przygotowanie, napełnianie czy transport. Roztwór Maize-All  FVA można również przyrządzać i stosować za pomocą konwencjonalnych aplikatorów wysokoobjętościowych w proporcji 2 litry na tonę świeżego materiału.

Maize-All FVA jest jednym z 32 produktów, które zostały wyróżnione Znakiem Nowość na poznańskich targach Ferma Bydła 2011.