Poskrzypka liliowa jest chrząszczem długości 7mm o połyskliwie czerwonej barwie i czarnej głowie oraz odnóżach. W zależności od pogody owady pojawiają się od kwietnia do maja. Żerują na liściach roślin ozdobnych (lilii, szachownic) oraz warzyw cebulowych (szczypiorek ogrodowy i czosnkowy, cebula, rzadziej por).

W liściach i na pąkach kwiatowych dorosłe chrząszcze wygryzają nieregularne dziury. Owad potrafi zniszczyć całe ulistnienie i płatki kwiatów, pozostawiając na roślinie swoje czarne odchody. Szkodliwe są także larwy. Od początku maja, pokryte śluzem żerują, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz liści. Śluz jest ochroną przed naturalnymi wrogami oraz stwarza barierę podczas wnikania preparatu chemicznego.

W uprawie amatorskiej, przy niedużej liczebności szkodnika, owady powinny być ręcznie zbierane i niszczone. Takie samo zwalczanie stosujemy w przypadku larw. Zagrożone chrząszcze chowają się pod liściem lub spadają na ziemię. Taka forma zachowania u owada stwarza trudności podczas zbierania poskrzypki. Lustracje wówczas należy przeprowadzać sukcesywnie.

W uprawach warzyw cebulowych i przy bardzo licznym występowaniu szkodnika wykonujemy opryski preparatami chemicznymi. Do zwalczania zaleca się Decis 2.5 EC w stężeniu 0,03-0,05 proc.. Zabieg należy wykonać, gdy rośliny znajdują się w fazie 7 - 8 liści właściwych. Okres karencji po oprysku wynosi 7 dni.

Podobał się artykuł? Podziel się!