W I kwartale ceny ryb i owoców morza były średnio o 1,5 proc. wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a w samym marcu w porównaniu z grudniem 2015 r. wzrost ten wyniósł już 2,2 proc.

Czemu zawdzięczamy takie wzrosty?

Drożeją przede wszystkim ryby świeże i chłodzone (o 4,6 proc.), konserwy i przetwory (o 2,0 proc.), mrożone owoce morza (o 2,0 proc.) oraz ryby mrożone (o 1,2 proc.).

Niższe ceny konsumenci płacili tylko za świeże lub chłodzone owoce morza (o 2,7 proc.).

To nie koniec podwyżek, gdyż analitycy IERiGŻ uważają, że wzrosty cen ryb będą prawdopodobnie kontynuowane w kolejnych miesiącach.

Według nich, w całym 2016 r. mogą być one wyższe o łącznie o 3-4 proc. niż w 2015 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!