Akwakultura to jeden z najszybciej rozwijających się sektorów produkcji żywności, ze wzrostem 8,7 proc. w skali roku. Każda osoba na świecie, zjada przeciętnie 17 kg ryb i owoców morza rocznie. Jednym z głównych problemów utrudniających rozwój akwakultury są choroby zakaźne, brak efektywnych i tanich szczepionek oraz działań profilaktycznych.


Naukowcy z projekt IMAQUANIM wykorzystali immunostymulatory pobudzające system odpornościowy oraz najnowocześniejsze technologie mikromacierzy do analizy aktywności dziesiątek tysięcy genów. Badano DNA ryb i skorupiaków, aby oszacować jak indywidualne geny wpływają na ich stan zdrowia.


- Ta wiedza będzie kluczowa w budowaniu strategii zapobiegania chorobom ryb i skorupiaków. Wkrótce opracowana zostanie metoda ich skutecznej ochrony - mówi koordynator projektu Niels Lorenzen z Uniwersytetu Technicznego w Danii. - Jesteśmy przekonani, że profilaktyka jest zawsze lepsza niż leczenie. Użycie szczepionek oraz działania profilaktyczne pozwoliłyby na zmniejszenie ilości antybiotyków, środków dezynfekujących i środków chemicznych, wykorzystywanych w hodowli i stanowiących potencjalne zagrożenie zarówno dla środowiska, jak i konsumenta. Naukowcy oczekują, że wyniki projektu przyczynią się znacząco do zmniejszenia zachorowań ryb i skorupiaków, wzmocnią europejski przemysł hodowli akwakultury oraz poprawią konkurencyjność tego sektora.

Podobał się artykuł? Podziel się!