PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Włosi nie chcą podhalańskiej jagnięciny

Włosi nie chcą podhalańskiej jagnięciny W tym roku kalendarz ułożył się niekorzystnie dla hodowców, ponieważ Święta Wielkanocne przypadają stosunkowo późno, a wykoty owiec następowały już w styczniu. Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 06-04-2017 13:32

Tagi:

Hodowcom owiec z Podhala nie uda się w tym roku sprzedać nawet połowy deklarowanych jagniąt na rynek włoski, gdzie jagnięcina to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole.



Jak wyjaśnił prezes Związku Hodowców Owiec w Nowym Targu Jan Janczy, hodowcy owiec deklarowali sprzedaż 16 tys. sztuk na rynek włoski, ale zagraniczni kontrahenci wezmą najwyżej 7 tys. sztuk.

Janczy zaznaczył, że w tym roku kalendarz ułożył się niekorzystnie dla hodowców, ponieważ Święta Wielkanocne przypadają stosunkowo późno, a wykoty owiec następowały już w styczniu. - Włosi najbardziej cenią młodą jagnięcinę, a nasze już są przerośnięte - mówił.

W stosunku do ubiegłego roku Włosi dają o złotówkę mniej za kilogram żywca. Za jagnięta pierwszej klasy płacą 9,06 zł, za drugą klasę 8,05 zł, a za trzecią 7,05. Mięso klasy pierwszej pochodzi ze zwierząt o wadze od 10 do 14 kg; drugiej klasy - ze zwierząt od 15 do 18 kg, zaś trzeciej - od 19 do 25 kg.

- W tej chwili nawet nikt nie pyta się o ceny, bo każdy chce po prostu sprzedać, żeby się pozbyć jagniąt. Są wsie, gdzie jest nawet 700 jagniąt na sprzedaż i nic nie zostało sprzedane - dodał prezes.

Zdaniem hodowców owiec, do spadku zainteresowania naszą jagnięciną przyczynili się też obrońcy praw zwierząt, którzy przez cztery godziny blokowali tira z jagniętami na granicy w Chyżnem.

- Aktywiści doprowadzili do dużego opóźnienia transportu do ubojni. Policja powinna ich obciążyć kosztami, bo inspekcja weterynaryjna nie dopatrzyła się żadnych niezgodności - zaznaczył Janczy.

Główną konkurencją dla podhalańskich hodowców owiec są Rumunii, którzy hodują ponad 13 mln owiec i stamtąd Włosi kupują najwięcej jagniąt. W porównaniu, w Polsce pogłowie owiec wynosi ponad 200 tys.

Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel. Włosi skupują jagnięta z Podhala od 1985 r. Jeszcze w latach 80. na Podhalu hodowano około 5 mln owiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • wielkopolskie 2017-04-24 12:01:13
    jak już coś to nie Jańczy tylko Janczy!
  • Polakko 2017-04-11 07:28:11
    Za to my z zachwytem opowiadamy o włoskich pomidorach, oliwie, makaronach i innych, jak sie po czasie okazuje często podrabianych, "specjałach". Jak słyszę te ochy i achy w programach kulinarnych, że tak jak u Włocha to nigdzie to mnie mdli. Promujcie polską jagnięcinę np. dotujcie wypas owiec, niech ludzie popróbują dobrego zdrowego mięsa a nie świniny, która wszystkie śmieci z przemysłu zjada a potem my ją kosztujemy i się dziwimy, że chorujemy na różne tam. Włosi w Kutnie ubojnie świń otworzyli i tylko przekrętów wiele jest. TE NASZE POLSKIE KOMPLEKSY, CIĄGLE NA KOLANACH ...
  • opolskie 2017-04-10 11:10:31
    Szanowna redakcjo pan Jańczy jest dyrektorem biura Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!