PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Włosi nie chcą podhalańskiej jagnięciny

Włosi nie chcą podhalańskiej jagnięciny W tym roku kalendarz ułożył się niekorzystnie dla hodowców, ponieważ Święta Wielkanocne przypadają stosunkowo późno, a wykoty owiec następowały już w styczniu. Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 06-04-2017 13:32

Tagi:

Hodowcom owiec z Podhala nie uda się w tym roku sprzedać nawet połowy deklarowanych jagniąt na rynek włoski, gdzie jagnięcina to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole.



Jak wyjaśnił prezes Związku Hodowców Owiec w Nowym Targu Jan Janczy, hodowcy owiec deklarowali sprzedaż 16 tys. sztuk na rynek włoski, ale zagraniczni kontrahenci wezmą najwyżej 7 tys. sztuk.

Janczy zaznaczył, że w tym roku kalendarz ułożył się niekorzystnie dla hodowców, ponieważ Święta Wielkanocne przypadają stosunkowo późno, a wykoty owiec następowały już w styczniu. - Włosi najbardziej cenią młodą jagnięcinę, a nasze już są przerośnięte - mówił.

W stosunku do ubiegłego roku Włosi dają o złotówkę mniej za kilogram żywca. Za jagnięta pierwszej klasy płacą 9,06 zł, za drugą klasę 8,05 zł, a za trzecią 7,05. Mięso klasy pierwszej pochodzi ze zwierząt o wadze od 10 do 14 kg; drugiej klasy - ze zwierząt od 15 do 18 kg, zaś trzeciej - od 19 do 25 kg.

- W tej chwili nawet nikt nie pyta się o ceny, bo każdy chce po prostu sprzedać, żeby się pozbyć jagniąt. Są wsie, gdzie jest nawet 700 jagniąt na sprzedaż i nic nie zostało sprzedane - dodał prezes.

Zdaniem hodowców owiec, do spadku zainteresowania naszą jagnięciną przyczynili się też obrońcy praw zwierząt, którzy przez cztery godziny blokowali tira z jagniętami na granicy w Chyżnem.

- Aktywiści doprowadzili do dużego opóźnienia transportu do ubojni. Policja powinna ich obciążyć kosztami, bo inspekcja weterynaryjna nie dopatrzyła się żadnych niezgodności - zaznaczył Janczy.

Główną konkurencją dla podhalańskich hodowców owiec są Rumunii, którzy hodują ponad 13 mln owiec i stamtąd Włosi kupują najwięcej jagniąt. W porównaniu, w Polsce pogłowie owiec wynosi ponad 200 tys.

Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel. Włosi skupują jagnięta z Podhala od 1985 r. Jeszcze w latach 80. na Podhalu hodowano około 5 mln owiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • wielkopolskie 2017-04-24 12:01:13
    jak już coś to nie Jańczy tylko Janczy!
  • Polakko 2017-04-11 07:28:11
    Za to my z zachwytem opowiadamy o włoskich pomidorach, oliwie, makaronach i innych, jak sie po czasie okazuje często podrabianych, "specjałach". Jak słyszę te ochy i achy w programach kulinarnych, że tak jak u Włocha to nigdzie to mnie mdli. Promujcie polską jagnięcinę np. dotujcie wypas owiec, niech ludzie popróbują dobrego zdrowego mięsa a nie świniny, która wszystkie śmieci z przemysłu zjada a potem my ją kosztujemy i się dziwimy, że chorujemy na różne tam. Włosi w Kutnie ubojnie świń otworzyli i tylko przekrętów wiele jest. TE NASZE POLSKIE KOMPLEKSY, CIĄGLE NA KOLANACH ...
  • opolskie 2017-04-10 11:10:31
    Szanowna redakcjo pan Jańczy jest dyrektorem biura Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.119.26
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!