- Województwo kujawsko-pomorskie jest zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Nasi producenci dostarczają rocznie na stoły smakoszy 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego mięsa. Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie to ponad 105 tysięcy sztuk, 80 proc. w rolnych gospodarstwach rodzinnych - poinformowała we wtorek rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu Beata Krzemińska.

Z danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy wynika, że produkcja w regionie stanowi 12 proc. produkcji krajowej, a wzrost produkcji mięsnej w tej dziedzinie to blisko 40 proc. rok do roku.

- W ubiegłym roku do skupu żywca rzeźnego trafiło ok. 150 tysięcy ton drobiu, w tym tylko 1,5 tys. ton gęsi; wartość tej gęsiny (w skupie) to prawie 11 milionów złotych. Najwięcej produkujemy mięsa kurzego (95 proc.), następne w kolejności są indyki (3,2 proc.) - podkreśliła.

W województwie kujawsko-pomorskim mieszkańcy zjadają średnio 5,7 kg mięsa miesięcznie, co w przeliczeniu na cały rok daje ok. 70 kg. Polacy zjadają ogólnie statystycznie ok. 65 kg produktów mięsnych.

- Ile jest w tym gęsiny, statystyka milczy. Wiemy tylko, że sięgamy po nią coraz częściej - wskazała Krzemińska.

W Przysieku k. Torunia 11 i 12 listopada pojawią się znani propagatorzy zdrowej żywności, restauratorzy i kucharze. Mieszkańcy i goście województwa będą mogli skosztować tradycyjnych potraw oraz wziąć udział w pokazach i spotkaniach otwartych. Gościem tegorocznej edycji Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny będą m.in. znana z TVN Style Katarzyna Bosacka i restaurator oraz szef kuchni Rafał Godziemski, którego telewidzowie mogą znać z programu "Nożem i Widelcem" emitowanego na TVP Info.

Swoje umiejętności i znajomość potraw z gęsi podczas dwudniowego wydarzenia zaprezentują także szef kuchni toruńskiego hotelu "Filmar" Łukasz Lofek, a także znana restauratorka Magda Gessler.

Podobał się artykuł? Podziel się!