Gorszy dostęp do kredytów utrudnia wielu firmom normalne funkcjonowanie. Handlu więc nie ma, choć zwykle o tej porze roku perspektywa nadchodzących świąt nakręcała transakcje.

- Teraz żaden towar nie jest poszukiwany. Poszukiwani są tylko nabywcy – komentuje Jarosław Ogorzewski z biura Agrohandel w Łodzi.

I jeżeli już znajdzie się kupujący, bez trudu wymusza obniżki cen. Towaru jest pod dostatkiem. W magazynach rosną góry typowo świątecznych surowców – szynki, schabu, karkówki. Nie ma tez chętnych na jeszcze niedawno poszukiwane do produkcji wędlin mięsa drobne.

Krajową ofertę wciąż uzupełnia import. Ceny konkurencyjne, ale o klientów również w tym przypadku trudno.


MIĘSO WIEPRZOWE zł/kg

szynka

import Dania 7,80

kraj 9,60

schab

import Hiszpania 13,30

kraj 14,80

Popatrzmy jak wyglądają różnice w cennikach. Krajowa szynka jest blisko o 2 złote droższa od sprowadzanej z Danii. Niewiele lepiej wypada zestawienie w przypadku schabu. Hiszpański kosztuje 13 złotych 30 groszy za kilogram. Polski o półtora złotego więcej.



Źródło: Agrobiznes/ Małgorzata Motecha-Pastuszko

Podobał się artykuł? Podziel się!