PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Odpowiednie pH to sekret wysokich wyników

Odpowiednie pH to sekret wysokich wyników

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę De Heus

Dodano: 05-12-2017 09:29

Współczynnik pH odgrywa kluczową rolę, jeśli chodzi o paszę płynną. Jego odpowiedni poziom znacząco wpływa na wyniki hodowli. Dlaczego? Odpowiedź znajduje się w poniższym artykule.



Konserwacja

Kwasy świetnie sprawdzają się do konserwowania produktów. Kiedy tylko pH produktu spadnie poniżej określonej wartości, wiele bakterii traci możliwość rozwoju. Z takim działaniem można spotkać się wyłącznie w przypadku kwasów organicznych - nie działa ono w przypadku kwasów nieorganicznych. Współczynnik pH musi być odpowiednio niski, aby kwas - w postaci całej molekuły, mógł przeniknąć do bakterii.

W komórce bakterii dochodzi do podzielenia się kwasu organicznego na cząsteczkę o ładunku dodatnim i ujemnym. Ta druga rozbija DNA, przez co uniemożliwia rozmnażanie komórce bakteryjnej. Cząsteczka o ładunku dodatnim obniża pH komórki. Bakteria zużywa dużą ilość energii, aby usunąć tę cząsteczkę, co prowadzi do strat energii.

Aktywność enzymów

Kwasy pobudzają pracę enzymów. Cały proces odbywa się w przewodzie pokarmowym świni. Pepsyna to jeden z enzymów, który odpowiada za podział białka i jest uwalniana w żołądku. Aktywność pepsyny wzrasta w kwaśnym środowisku. Przy odpowiednim pH, enzym ten dokonuje podziału białka, tak aby ciało mogło wchłonąć je w częściach. Wpływa to pozytywnie na wzrost i zmniejszenie liczby niestrawionych części, które przedostają się do jelita, gdzie mogą stać się pożywką dla patogenów.

Drugim, równie znanym enzymem jest fitaza. Niskie pH sprzyja jego aktywności. Podczas namaczania paszy (lub zbóż) w kwaśnym środowisku, fitaza łatwiej rozbija molekuły kwasu fitowego. Dzięki temu, mikroelementy odżywcze stają się łatwiej przyswajalne dla zwierzęcia, niż w mniej kwaśnym środowisku. Niskie pH pożywienia to kluczowy element optymalnej pracy enzymów - szczególnie u młodych prosiąt.

Przyswajanie minerałów

Kwasy aktywują przyswajanie minerałów do krwi. Wśród nich znajduje się miedź, cynk, wapń, fosfor, czy magnez, które mogą wiązać się w struktury chemiczne takie jak kwas fitowy. Kwaśne środowisko sprzyja ich uwalnianiu i sprawia, że są bardziej dostępne dla zwierzęcia.

Regulacja trawienia

pH reguluje migracje paszy przez żołądek. Jego niski poziom spowalnia przejście treści pokarmowej, przez co soki trawienne dłużej działają na paszę. Zapewnia to lepsze trawienie i wyższą przyswajalność paszy. Dodatkowo zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia problemów w jelicie. Należy pamiętać, że zbyt niskie pH może zahamować przejście.

Żołądek jako bariera

Żołądek z natury charakteryzuje się niskim poziomem pH. Dzięki temu stanowi skuteczną barierę dla bakterii. pH żołądka wzrasta, kiedy zwierzęta jedzą. Ma na to wpływ rozmiar porcji. W przypadku karmienia paszą suchą, zwierzęta spożywają w ciągu dnia wiele małych porcji, dzięki czemu poziom pH w żołądku jest zrównoważony własną produkcją kwasu.

W przypadku paszy płynnej, która podawana jest w długim korycie - świnie jedzą na raz dużą porcję papki. Porcje takiej wielkości, mocno obciążają regulację pH, szczególnie jeśli pH płynnej paszy jest wyższe. O ile starsze zwierzęta poradzą sobie z tym całkiem dobrze, o tyle w przypadku młodszych, mogą wystąpić problemy. Dlatego należy zwrócić uwagę na wielkość porcji i pH, szczególnie w przypadku żywienia prosiąt świeżo odstawionych od maciory.

Co warto wiedzieć?

  • Odpowiednie pH pozytywnie wpływa na rozwój zwierząt. Można je skontrolować w zestawieniu z paszą uzupełniającą.
  • Kontrola pH w paszy z mokrymi produktami ubocznymi jest efektywniejsza i tańsza niż pomiar kwasów w paszy uzupełniającej.
  • W przypadku wszystkich kategorii zwierząt warto stosować pH między 4,5 a 4,0.
  • Przy pH poniżej 4,0 smak zastosowanych kwasów ma duże znaczenie i szybko widać efekty w zakresie przyswajania paszy.
  • Kwasy optymalnie działają przy pH równym: 3-6 - kwas sorbowy, 3,5-4,5 - kwas benzoesowy, 3-4 - kwas mrówkowy.

Płynne żywienie świń to wąski i ściśle wyspecjalizowany obszar doradztwa żywieniowego. Aby wspomóc hodowców w zarządzaniu fermami, korzystającymi z tego systemu, w De Heus działa zespół specjalistów ds. płynnego żywienia (LIFA team), który doradza rolnikom w efektownym prowadzaniu hodowli świń.

W skład zespołu ekspertów ds. płynnego żywienia wchodzą:

  • Barbara Frankiewicz, bfrankiewicz@deheus.com
  • Renata Nowacka, rnowacka@deheus.com
  • Jakub Kempa, jkempa@deheus.com
  • Wojciech Szulgo, wszulgo@deheus.com

Dla hodowców trzody chlewnej stosujących lub planujących wdrożenie instalacji żywienia na mokro, De Heus co roku organizuje Akademię Płynnego Żywienia. Ostatnia edycja odbyła się na początku września 2017 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.7.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!