PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Optymalizacja produkcji a konkurencyjna jakość trzody chlewnej

Autor: Artykuł promocyjny dostraczony przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Dodano: 02-10-2018 09:47

Kompleksowe podejście i możliwość nadzorowania każdego etapu produkcji jest kluczem do sukcesu każdego przedsiębiorcy. Optymalizacja produkcji, jej planowanie, zarządzanie, a w końcowym etapie rozliczanie kosztów pozwala osiągnąć odpowiednią jakość, co zapewnia konkurencyjność na rynku. W produkcji trzody chlewnej istnieje stała potrzeba kontroli kosztów wytwarzania żywca, a możliwości obniżania tych kosztów są zależne od informacji jakimi dysponują hodowcy.



Odpowiadając na potrzeby producentów trzody chlewnej Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego realizuje projekt informacyjno edukacyjny - „Jakość i optymalizacja przyszłością produkcji polskiej trzody chlewnej”. W ramach prowadzonych w tym programie działań UPEMI wzięło udział w jubileuszowych 20-tych targach Agro Show Bednary. W dniach 20 – 23 września wystawę, na której zaprezentowało się 750 firm z kraju i zagranicy, odwiedziło łącznie 139 tys. rolników. Dużą grupę stanowili producenci trzody chlewnej, którzy chętnie odwiedzali stoisko UPEMI. Wśród licznie odwiedzających gości znaleźli się nie tylko uczestnicy systemów jakości żywności, ale także producenci zainteresowani dopiero przystąpieniem do takich systemów, którzy po raz pierwszy zetknęli się z zagadnieniem jakości wieprzowiny. Dla nich właśnie UPEMI zaprosiło specjalistów, którzy przedstawiali zarówno jakościowy aspekt i możliwość budowania na tej podstawie konkurencyjnej pozycji na ryku, jak i ekonomiczny wymiar hodowli.

Odpowiednie zarządzanie kosztami i jakością wymaga bowiem właściwej informacji, której w wielu gospodarstwach niestety brakuje. Zaś poprawa efektywności produkcji często wymaga stosowania nowoczesnych rozwiązań w procesie produkcji, co związane jest z kolei z  inwestycjami. Dzisiaj nie ma już problemu z dostępem do nowoczesnych technologii, wyzwaniem pozostaje jednak dostosowanie do odpowiedniej skali produkcji. Wielu dostępnych rozwiązań nie można zastosować z uwagi na zbyt małą skalę produkcji, co czynić będzie takie działania nieopłacalnymi. Duża skala produkcji zapewnia efektywność i znacznie zwiększa możliwość współpracy z przetwórcami, skupia się na zapewnieniu odpowiedniej, powtarzalnej jakości surowca. Wysoka jakość żywca wieprzowego jest atutem pozwalającym na osiąganie sukcesów, także dochodowych. Niezależnie jednak od skali przedsięwzięcia, produkcja świń powinna opierać się na planowaniu procesu produkcji, bieżącym kontrolowaniu produkcji i racjonalnym podejmowaniu decyzji.

Trudna sytuacja na polskim rynku wieprzowiny, zagrożenia związane z ASF i nienajlepsza    sytuacja cenowa uderzająca przede wszystkim w drobnych hodowców zdominowały jednak tematy rozmów na stoisku. Wielu małych producentów szuka rozwiązań pośród ofert tuczu nakładczego. Ale tu pojawiają się pułapki i zagrożenia ze strony nieuczciwych kontrahentów, wpisujących do umów np. zabezpieczenia w postaci ziemi. Inną, nieuczciwą praktyką bywa takie ustawienie parametrów odchowu, które ciężko spełnić, zwłaszcza przy niskiej wartości hodowlanej dostarczonego materiału zwierzęcego.

Nie dziwi zatem zainteresowanie systemami jakości produkcji żywności, które dają gwarancję budowania przewagi konkurencyjnej. Producenci mają w tym przypadku oczekiwania głównie wyższej ceny, ale również łatwości sprzedaży i stabilności cen. Argumenty o zachowaniu krajowego charakteru systemu, dążeniu do konsolidacji branży i oddziaływaniu na preferencje konsumenta, znajdowały zrozumienie u właścicieli dużych stad świń. Młodzi hodowcy, funkcjonujący już całkowicie w realiach gospodarki rynkowej wyrażali największe poparcie dla realizacji celów przyjętych przez systemy jakości.

Duża część producentów skarżyła się na brak opłacalności chowu trzody i upatrywała takiej sytuacji jedynie w niskiej cenie surowca w skupie. Jednak należy pamiętać, że ceny żywca kształtują się nie na poziomie lokalnym, a pod wpływem zmian na rynkach światowych. Opłacalność hodowli, stanowiąca stosunek uzyskanej produkcji do poniesionych kosztów, zależy od wielu czynników produkcyjno-hodowlanych i ekonomicznych, takich jak: wielkość stada, ilość prosiąt, średnie dzienne przyrosty w tuczu, koszty żywienia, koszty usług weterynaryjne, koszty energii elektrycznej czy wody. Producenci pytani o konkretne koszty w poszczególnych kategoriach kosztowych, rzadko potrafili wskazać konkretne kwoty. Większość potrafiła określić jedynie ogólnie orientacyjne koszty, nie mając świadomości jaki udział w nich mają poszczególne składowe. Producenci trzody chlewnej jako najbardziej kosztochłonny element chowu trafnie wskazywali żywienie zwierząt. Tylko niektórzy hodowcy zdawali sobie przy tym sprawę, że koszty uwarunkowane są tu koncentracją białka i energii oraz ich strawnością, a efekt limituje odpowiedni skład aminokwasów. Należy zauważyć, że to właśnie gospodarka paszowa jest głównym polem ograniczania kosztów chowu trzody chlewnej. To koszt żywienia decyduje w głównej mierze o opłacalności produkcji żywca wieprzowego.

 Dla rozwijających swoją produkcję producentów, oczywista była konieczność ponoszenia wysokich kosztów inwestycyjnych związanych z systemami bezściołowymi, wentylacją czy ogrzewaniem, jako rozwiązaniami gwarantującymi niski koszt operacyjny. Bardziej istotne było dla nich na jakie rozwiązania powinni się już dzisiaj nastawić. Jakie ograniczenia wynikające z przepisów będą obowiązywać w niedalekiej przyszłości?

Zakres pytań i zagadnień jakie interesowały odwiedzających stoisko UPEMI hodowców świadczy o tym, że temat optymalizacji produkcji jest bardzo interesujący, a ilość opracowań w tym zakresie wciąż niewystarczająca. Dlatego przedstawiciele UPEMI zachęcali do udziału w bezpłatnych szkoleniach zaplanowanych na październik i listopad tego roku, poświęconych właśnie szeroko rozumianym zagadnieniom z zakresu jakości i optymalizacji produkcji trzody chlewnej. Będą one elementem kampanii promocyjno–informacyjnej finansowanej ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. W trakcie 6. godzinnych zajęć poruszone będą właśnie kwestie opłacalności produkcji i elementów decydujących o poziomie ponoszonych kosztów. Uwzględniono w nich także problematykę bioasekuracji i zdrowia świń.

Materiał powstał w ramach projektu finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.15.20
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!