W III i IV kwartale bieżącego roku produkcja tych zwierząt we Wspólnocie wykazywała tendencję malejącą, która utrzyma się prawdopodobnie przez pierwsze półrocze 2014 r. W I kwartale 2014 r. produkcja świń w Unii ukształtuje się na poziomie 63 mln 338 tys. sztuk, natomiast w II kwartale wyniesie 61 mln 51 tys. sztuk.

W podsumowaniu 2013 r. w raporcie FAMMU/FAPA na temat sytuacji na „Światowym rynku żywca, mięsa, drobiu i jaj" dowiadujemy się, że produkcja świń w Danii za 2013 r. obniży się zaledwie o 0,1 proc. do 29 mln 23 tys. sztuk, natomiast w Niemczech spadnie o 1,1 proc. do 46 mln 28 tys. sztuk. W przyszłym roku produkcja tych zwierząt w Niemczech może wzrosnąć o 0,6 proc. do 46 mln 321 tys. sztuk. W bieżącym roku Francja wyprodukuje
24 mln 471 tys. sztuk świń, tj. o 2,2 proc. mniej niż w 2012 r. W Polsce produkcja tych zwierząt obniży się aż o 14,8 proc. do 15 mln 600 tys. sztuk, natomiast w Holandii zmniejszy się o 0,7 proc. do 23 mln 900 tys. sztuk. Hiszpania, drugi największy producent świń w UE, wyprodukuje w 2013 r. 41 mln 717 tys. sztuk tych zwierząt, tj. o 3,8 proc. mniej niż w 2012 r.

Według prognozy średniookresowej Komisji Europejskiej z września br., kontynuacja spadku pogłowia świń w Unii przyczyni się do zmniejszenia produkcji wieprzowiny we Wspólnocie w 2013 r. Produkcja netto wieprzowiny wyrażona w tonach spadnie o 1,2 proc. do 22 mln 127 tys. ton, przy czym produkcja tego gatunku mięsa w nowych krajach Wspólnoty obniży się głębiej, bo o 2,5 proc.

Jest szansa, że w 2014 r. produkcja wieprzowiny w Unii zacznie się odbudowywać, na co wpłynie kończący się proces dostosowywania farmerów do przepisów dobrostanu świń, które weszły w życie od 1 stycznia 2013 r. . Jak prognozuje Komisja w przyszłym roku Wspólnota może wyprodukować 22 mln 360 tys. ton wieprzowiny, tj. o 0,5 proc. więcej niż w 2013 r. - informuje FAMMU/FAPA.

Podobał się artykuł? Podziel się!