PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

45 dni decydujących o wynikach tuczu

45 dni decydujących o wynikach tuczu

Aby podczas 45 dni na warchlakarni osiągnąć przyrosty masy ciała odsadzonych prosiąt powyżej 450 g/dobę, a śmiertelność zwierząt zmniejszyć do 1 proc., trzeba przestrzegać pewnych zasad. Zobaczmy jak to robią Amerykanie.



Podczas 17. konferencji dotyczącej „Praktycznych aspektów zwalczania ważnych aktualnie chorób świń” w Puławach  wśród zaproszonych gości znalazł się dr Timothy Loula. Lekarz weterynarii zajmujący się prowadzeniem i opieką weterynaryjną na amerykańskich fermach trzody chlewnej. Zwracał szczególną uwagę na okres 45 dni po odsadzeniu prosiąt. Jako ważny element w budowaniu wyników na fermie.

Jest to okres kiedy pracownicy fermy szczególnie skupiają się na przyrostach zwierząt. Poodsadzeniowe spadki w pobraniu paszy przez prosięta(szczególnie w pierwszym tygodniu po odsadzeniu)  mogą skutkować słabymi końcowymi wynikami w tuczu, spadkiem statusu zdrowotnego stada, a nawet zwiększoną śmiertelnością wśród warchlaków.

Aby ograniczyć, a nawet zlikwidować te niepożądane efekty Amerykanie trzymają się kilku żelaznych zasad.

Transport i grupowanie
Doktor Loula zwrócił uwagę jak ważny jest moment przemieszczenia prosiąt z porodówki, a przy okazji ograniczenie w tym czasie stresu związanego ze zmianą temperatury.

Prosięta zazwyczaj przewozimy samochodem na inny obiekt. Dlatego zawsze unikamy stłoczenia prosiąt, nie łączymy ich w grupy na siłę. Dodatkowo, podczas transportu staramy jak najbardziej ograniczyć zmiany temperatur na jakie narażone są prosięta. Na porodówkach mają bardzo dobry komfort cieplny typowy dla tej strefy czyli 28-30 st. C. w tym celu staramy się dogrzać samochody transportujące zwierzęta na warchlakarnię. Oczywiście wszystko zależy od pory roku – tłumaczył doktor.

Po szybko przeprowadzonym transporcie następuje moment sortowania zwierząt. Zwracając uwagę nie tylko na odpowiednie zagęszczenie kojca, ale przede wszystkim na ich rozmiary i kondycję tzn. według ich potrzeb.

- Jeżeli po kilku dniach mamy wątpliwości czy zwierzęta zostały odpowiednio pogrupowane to zawsze korygujemy swoje wcześniejsze decyzje. Sortujemy wówczas świnie dodatkowo w obrębie kojca. Jeśli planujemy, aby część zwierząt z kojca stała się indywidualną jednostką to wcześniej zadajemy sobie następujące pytania.:
- Czy świnie potrzebują innych warunków bytowania?
- Czy potrzebują innego zagęszczenia?
- Czy świnie potrzebują innej lokalizacji?
- Czy potrzebują zmiany nakładów finansowych na żywienie?
- Czy potrzebują zmiany urządzeń do żywienia?
Jeżeli odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi TAK, to musimy koniecznie wydzielić dodatkowo indywidualny kojec dla tych świń –
podkreślał dr Loula.

Stan zdrowotny
Nie da się ukryć, że  nikt w USA nie wyobraża sobie aby w produkcji trzody chlewnej nie przestrzegać zasady całe pomieszczenie pełne-całe pomieszczenie puste.
 
Bezwzględnie przestrzegamy tej zasady. Ułatwia to start każdej nowo utworzonej grupie i często decyduje o późniejszej zdrowotności stada. Przed przygotowaniem pomieszczeń zwracamy szczególną uwagę na etap czyszczenia i dezynfekcji oraz dokładnego ich wysuszenia. Ważne jest też aby po czyszczeniu sprawdzić pomieszczenia i jeśli jest to konieczne to zarezerwować czas na ewentualne poprawki. Zwracając uwagę na te miejsca, w których może dochodzić do namnażania niepożądanej flory patogennej, np.: przy poidłach, na brzegach karmników oraz w narożnikach kojców - mówił doktor.

Stan zdrowia świń często zależy także od liczby źródeł pochodzenia miotów łączonych w jedną grupę w warchlakarni, liczby odsadzonych prosiąt w miocie oraz liczby jednostek chorobowych przenoszonych przez zwierzęta podczas odsadzania.

Wiadomo, że im mniejsze zagęszczenie zwierząt tym łatwiejsza kontrola zakażeń. Naszym wyzwaniem jest zatem zasiedlenie kojców prosiętami pochodzącymi z jak najmniejszej liczby źródeł pochodzenia w jak najkrótszym czasie – podkreślał  dr Loula.

Szczepienia
Bez szczepień nie da się kontrolować chorób zakaźnych występujących w gospodarstwie. – Według naszej praktyki, najlepiej sprawdza się szczepienie prosiąt wykonywane przed odsadzeniem. To pozwala rozłożyć w czasie stres i nie potęgować go dodatkowo w okresie odsadzenia. Przekonaliśmy się, że jeżeli zwierzęta są szczepione po odsadzeniu w ciągu najbliższych 24h  to dochodzi do zmniejszonego spożycia wody i paszy, co w konsekwencji oznacza 1-dniowe straty w przyrostach masy ciała – tłumaczył dr Loula.

Wykorzystanie paszy
- Po transporcie zwierzęta powinny mieć od razu pełny dostęp do paszy. Każdy dzień po odsadzeniu prosiąt, kiedy nie jedzą paszy, skutkuje skróceniem kosmków jelitowych, co w przyszłości znowu będzie zagrażało uzyskaniu dobrych wyników w tuczu tzn.: wydłużonym okresem tuczu, a także dużym zróżnicowaniem wagowym zwierząt w grupie tuczników – mówił dr Timothy Loula.
Dodatkowo istnieje duże prawdopodobieństwo, że u głodujących zwierząt w ciągu najbliższych dni po odsadzeniu pojawi się biegunka związana ze zmianą żywienia.

Odsadzone prosięta mają tendencję do skupiania się pod źródłem ciepła i wykazują brak chęci do poruszania się po kojcu. W związku z czym nie poruszają się po kojcu, nie jedzą paszy i nie piją wody.  

Dlatego pracownicy gospodarstwa codziennie obserwują kojce  przynajmniej 4 razy dziennie i zachęcają zwierzęta do poruszania się po kojcu, aby upewnić się, że pobrały przynajmniej minimalną ilość paszy z karmidła. Trzeba też zwrócić uwagę, że w pierwszym tygodniu po odsadzeniu małe karmidła sprawdzają się najlepiej. Poza tym świnie to zwierzęta stadne  w związku z czym przy małych karmidłach ustawionych w kojcu na początku odsadzenia będą się lepiej widziały podczas karmienia, a w efekcie chętniej wyjadały paszę – mówił doktor Loula.  

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!