„Akademia Płynnego Żywienia”, to seria spotkań dla producentów trzody chlewnej, którzy stosują, bądź rozważają inwestycję w instalację płynnego żywienia. W tym roku odbywa się już piąta edycja spotkania. Jak co roku, składa się ona z sesji wykładowej, oraz i wyjazdowej. W tym roku uczestnicy „Akademii…” będą mieli okazję zwiedzić dużą piekarnię zlokalizowaną w Kutnie. Miejsce to nie jest naturalnie przypadkowe – odpady piekarnicze są wszak ważnym komponentem stosowanym w systemach płynnego żywienia. Znaczna część sesji wykładowej poświęcona była właśnie zagadnieniom związanym z wykorzystaniem odpadów piekarniczych (chleb, ciastka itd.) w instalacjach płynnego żywienia. Prelekcję na ten temat wygłosił Henk Honderd.

Jego zdaniem, niektóre odpady piekarnicze mogą być wartościowym surowcem stosowanym w płynnym żywieniu świń. Z pewnością jednak nie wszystkie: lepiej jest unikać odpadów w skład których wchodzą wilgotne ciastka (zwłaszcza z kremem), a kategorycznie zabronione jest stosowanie odpadów piekarniczych zawierających mięso. Mogą one być bowiem źródłem niektórych chorób, między innymi ASF. W płynnym żywieniu doskonale sprawdzają się natomiast suche ciastka i chleb. Ważne, jednak by cechowały się one możliwie jak najmniejszymi wahaniami składu chemicznego. Ważne jest także utrzymanie wysokiego poziomu higieny instalacji, a także usunięcie ewentualnych opakowań które mogłyby uszkodzić urządzenia przygotowujące i dozujące pasze. Nie można też zapominać o cenie odpadów – ich zastosowanie jest racjonalne wówczas, gdy w przeliczeniu na suchą masę są tańsze niż ziarno pszenicy.

Drugim, równie ciekawym elementem spotkania, był wykład, który poprowadził Ruud Bens. Poświęcony był on problemami zdrowotnymi świń, jakie występują w chlewniach wyposażonych w instalacje płynnego żywienia. Zdaniem prelegenta, stosując żywienie „na mokro” można uzyskać taką samą, a nawet lepszą kondycję zdrowotną stada, ale pod warunkiem przestrzegania kilku podstawowych zasad. Mowa tu między innymi o utrzymaniu właściwego pH paszy (4,5 – 4,8), właściwym poziomie higieny instalacji, właściwym przechowywaniu, rozdrobnieniu i namoczeniu komponentów paszowych. Błędy popełnione w tym zakresie mogą doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak wypadanie odbytów i skręt jelit u tuczników, czy wrzody żołądka u loch.

Na temat wyników technicznych, i ekonomicznych uzyskanych w płynnym żywieniu mówił w kolejnej części spotkania Jakub Kempa. Jego zdaniem poprzez staranną analizę wyników produkcyjnych w stadzie mamy szansę nie tylko na wyeliminowanie ewentualnych błędów, ale również na dobór strategii żywieniowej odpowiednio dopasowanej do aktualnych uwarunkowań rynkowych.

Podczas spotkania nie zabrakło także odniesienia, do wydarzeń mających miejsce na wschodzie naszego kraju. Wykład poświęcony bioasekuracji fermy trzody chlewnej (ze szczególnym uwzględnieniem zabezpieczenia chlewni przed ASF) wygłosił dr Paweł Wróbel, specjalista chorób świń.