PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

ABC płynnego żywienia

ABC płynnego żywienia W spotkaniu wzięło udział kilkadziesiąt osób Fot. BW

Za nami kolejna, piąta już edycja „Akademii Płynnego Żywienia”, cyklu spotkań dla producentów trzody, której organizatorem jest firma De Heus.



„Akademia Płynnego Żywienia”, to seria spotkań dla producentów trzody chlewnej, którzy stosują, bądź rozważają inwestycję w instalację płynnego żywienia. W tym roku odbywa się już piąta edycja spotkania. Jak co roku, składa się ona z sesji wykładowej, oraz i wyjazdowej. W tym roku uczestnicy „Akademii…” będą mieli okazję zwiedzić dużą piekarnię zlokalizowaną w Kutnie. Miejsce to nie jest naturalnie przypadkowe – odpady piekarnicze są wszak ważnym komponentem stosowanym w systemach płynnego żywienia. Znaczna część sesji wykładowej poświęcona była właśnie zagadnieniom związanym z wykorzystaniem odpadów piekarniczych (chleb, ciastka itd.) w instalacjach płynnego żywienia. Prelekcję na ten temat wygłosił Henk Honderd.

Jego zdaniem, niektóre odpady piekarnicze mogą być wartościowym surowcem stosowanym w płynnym żywieniu świń. Z pewnością jednak nie wszystkie: lepiej jest unikać odpadów w skład których wchodzą wilgotne ciastka (zwłaszcza z kremem), a kategorycznie zabronione jest stosowanie odpadów piekarniczych zawierających mięso. Mogą one być bowiem źródłem niektórych chorób, między innymi ASF. W płynnym żywieniu doskonale sprawdzają się natomiast suche ciastka i chleb. Ważne, jednak by cechowały się one możliwie jak najmniejszymi wahaniami składu chemicznego. Ważne jest także utrzymanie wysokiego poziomu higieny instalacji, a także usunięcie ewentualnych opakowań które mogłyby uszkodzić urządzenia przygotowujące i dozujące pasze. Nie można też zapominać o cenie odpadów – ich zastosowanie jest racjonalne wówczas, gdy w przeliczeniu na suchą masę są tańsze niż ziarno pszenicy.

Drugim, równie ciekawym elementem spotkania, był wykład, który poprowadził Ruud Bens. Poświęcony był on problemami zdrowotnymi świń, jakie występują w chlewniach wyposażonych w instalacje płynnego żywienia. Zdaniem prelegenta, stosując żywienie „na mokro” można uzyskać taką samą, a nawet lepszą kondycję zdrowotną stada, ale pod warunkiem przestrzegania kilku podstawowych zasad. Mowa tu między innymi o utrzymaniu właściwego pH paszy (4,5 – 4,8), właściwym poziomie higieny instalacji, właściwym przechowywaniu, rozdrobnieniu i namoczeniu komponentów paszowych. Błędy popełnione w tym zakresie mogą doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak wypadanie odbytów i skręt jelit u tuczników, czy wrzody żołądka u loch.

Na temat wyników technicznych, i ekonomicznych uzyskanych w płynnym żywieniu mówił w kolejnej części spotkania Jakub Kempa. Jego zdaniem poprzez staranną analizę wyników produkcyjnych w stadzie mamy szansę nie tylko na wyeliminowanie ewentualnych błędów, ale również na dobór strategii żywieniowej odpowiednio dopasowanej do aktualnych uwarunkowań rynkowych.

Podczas spotkania nie zabrakło także odniesienia, do wydarzeń mających miejsce na wschodzie naszego kraju. Wykład poświęcony bioasekuracji fermy trzody chlewnej (ze szczególnym uwzględnieniem zabezpieczenia chlewni przed ASF) wygłosił dr Paweł Wróbel, specjalista chorób świń.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.105.205
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!