PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Aby uzdrowić krajową produkcję trzody potrzebne jest systemowe podejście do problemów

Aby uzdrowić krajową produkcję trzody potrzebne jest systemowe podejście do problemów Dr inż. Tomasz Schwarz

Dr inż. Tomasz Schwarz w rozmowie z naszym portalem mówi o uzdrowieniu krajowej produkcji świń. Jego zdaniem problemy sektora nie mogą być rozpatrywane w oderwaniu od siebie, potrzebne jest natomiast podejście systemowe.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Michał 2017-04-03 08:39:19
    Jak słucham wypowiedzi w stylu ,, Jak zwykle każdy chce wydymać rolnika ,, to się zastanawiam po co taki człowiek pracuje na gospodarstwie .Najłatwiej narzekać... Dla ludzi którzy chcą pracować , na pewno znajdzie się wolne miejsce pracy . Utrzymanie stabilnej ceny żywca nie jest takie proste . Bazujemy na rynku globalnym , nie produkujemy trzody tylko na polskie stoły . Jeśli waszym zdaniem pośrednik zarabia , to co to za sztuka otworzyć punkt skupu i spijać śmietankę .
  • adi 2017-04-03 07:26:06
    Podejście systemowe jest dobre ale dla takich doktorków inż. żeby mogli wygłaszać swoje głupie teorie i jeszcze żeby mieli za to płacone. Potrzebna jest radykalna obniżka podatków, tak aby i rolnik mógł produkować tanio i tanio odbywał się transport mięsa, jego dalsza obróbka i żeby konsument był zadowolony z taniego i dobrego mięsa.
  • jarek 2017-04-02 08:56:07
    Adiu swinie,jutro pozbywam sie ostatniej lochy,niech żrą niemieckie badziewie.
  • 77 2017-04-02 08:44:30
    Debaty i konferencje wpływają na korzyść organizatorów. Wystarczy utrzymać stabilną cenę skupu żywca i pogłowie wyrośnie jak trawa po deszczu. To jest nie wykonalne bo przecież pośrednicy i inne firmy muszą zarabiać choć nie smakowali ile kosztuje wyprodukowanie tucznika kosztem pracy rolnika. Rolnik to taki zawód do którego jest przyczepionych wielu pasożytów, ale oczywiście tylko rolnikowi się zarzuca że mu ciągle mało. Jeśli w sklepie średnie ceny mięsa są na poziomie 15 zł -1500zł/100kg to bardzo prosto można obliczyć drogę świni i ile karmi pośredników. Wszyscy wiedzą ale debatują jakby nie chcieli wiedzieć.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.128.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!