PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Aktualna sytuacja na rynku trzody chlewnej

Autor: Marian Kamyczek

Dodano: 11-06-2017 07:06

Tagi:

W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy opłacalność produkcji żywca wieprzowego utrzymuje się na dobrym poziomie. Producentów zastanawia jednak, jak długo potrwa dobra passa.



W produkcji żywca wieprzowego występują takie okresy, w których poziom kosztów produkcji zapewnia dobrą opłacalność dla hodowców i producentów. W pozostałych okresach koszty produkcji są równe lub wyższe aniżeli przychód z wytworzenia 1 kg żywca. Te następujące po sobie okresy, nazywane cyklami świńskimi, opisywane są od ponad 120 lat. Obserwowane wahania w wielkości pogłowia i produkcji trzody chlewnej wynikają bezpośrednio z relacji pomiędzy popytem a podażą wieprzowiny. W dzisiejszych warunkach gospodarki wolnorynkowej oraz postępującej globalizacji produkcji zwiększyła się ilość czynników mających realny wpływ na cenę rynkową trzody chlewnej. Po wyjątkowo długim okresie niskich cen płaconych producentom nie tylko w Polsce, lecz także w większości krajów UE, od maja 2016 r. obserwujemy okres dobrej koniunktury w produkcji. Dla wielu producentów istotnym jest pytanie, jak długo może potrwać okres wysokich notowań na europejskim, a tym samym krajowym rynku mięsa wieprzowego.

AKTUALNA SYTUACJA NA RYNKU

Według danych FAO (rys. 1), w 2016 r. światowa produkcja mięsa wyniosła ponad 317 mln t. Największy udział - 37,3 proc. - stanowiła wieprzowina, której wyprodukowano na świecie ponad 118 mln t. Tuż za wieprzowiną plasuje się mięso drobiowe, którego produkcja sięgała 115 mln t, co stanowi 36,3 proc. Znacznie mniej wyprodukowano w 2016 r. wołowiny, gdyż produkcja rzędu 69,1 mln stanowiła 21,8 proc. całości rynku produkcji mięsa. Od wielu lat najmniejszy udział w produkcji mięsa stanowi baranina (w roku ubiegłym mięso baranie stanowiło jedynie 4,6 proc.). Według prognoz, w 2025 roku produkcja mięsa wieprzowego wy

niesie ponad 131 mln ton, co oznacza wzrost o +10,6 proc. w stosunku do produkcji w roku ubiegłym (rys. 2). Jednocześnie przewiduje się, że światowa konsumpcja mięsa pochodzącego od różnych gatunków zwierząt zwiększy się z dotychczasowego poziomu 34,0 kg do 35,3 kg na osobę w 2025 r.

Kraje UE są znaczącym producentem mięsa wieprzowego na świecie, co wynika z faktu, że pod względem pogłowia trzody chlewnej wynoszącego 147,2 mln szt. są one na drugim miejscu, ustępując jedynie chińskiemu pogłowiu, liczącemu aktualnie 435 mln szt. zwierząt (rys. 3). O połowę niższe jest pogłowie świń w Stanach Zjednoczonych, który to kraj, podobnie jak Brazylia, jest liczącym się światowym eksporterem mięsa wieprzowego.

Wśród krajów UE od wielu lat największym producentem wieprzowiny są Niemcy. Według raportu Komisji Europejskiej, kolejne miejsca zajmują: Hiszpania, Francja i Polska. Razem w tych czterech krajach wyprodukowano w 2016 roku 58,2 proc. wieprzowiny (rys. 4). Silna konkurencja ze strony państw UE posiadających nadwyżki wieprzowiny (Dania, Belgia, Hiszpania, Niemcy) wpływa na kształtowanie się bieżących cen płaconych producentom przez zakłady mięsne. Obserwuje się tendencję, że w ostatnich latach w krajach UE stopień samowystarczalności w produkcji wieprzowiny ulega zwiększeniu, co oznacza coraz większą konieczność eksportu poza granice UE (rys. 5). Według danych z lat 2004-2017, stopień samowystarczalności zwiększył się z poziomu 106 proc. do 116 proc., co oznacza, że ok. 16 proc. produkowanej w krajach UE wieprzowiny powinno być wyeksportowane do takich krajów, jak: Chiny, Japonia, Meksyk, Korea Płd., które są tradycyjnymi importerami. Zmniejszenie popytu w tych krajach będzie powodowało problemy z nadwyżką surowca na rynku UE, co doprowadzi do znaczącej obniżki cen skupu wieprzowiny. Czy ten scenariusz może wystąpić w najbliższych t ygodniach?

CO PRZYNIESIE PRZYSZŁOŚĆ?

Dane pokazujące, jak kształtuje się światowy handel mięsem wieprzowym oraz jakie są przewidywane tendencje w roku 2017, wskazują, że w dalszym ciągu utrzymany zostanie trend dużych zakupów wieprzowiny przez Chiny. Pomimo największego na świecie pogłowia świń, import wieprzowiny w roku 2017 powinien osiągnąć 2,3 mln ton. Rys. 6 pokazuje, że eksport wieprzowiny z UE jest napędzany głównie przez wyższy import do Chin. Dzięki możliwości zbytu do Chin eksport wieprzowiny z krajów UE osiągnął poziom ponad 3 mln ton.

Wysokie ceny płacone w krajach UE za tuczniki oceniane poubojowo stanowią dużą pokusę, by przy stosunkowo niskich cenach zbóż i zapowiedziach rekordowych zbiorów roślin oleistych, w tym głównie soi, powiększyć znacząco produkcję. W porównaniu do 2015 r., w krajach czołowej czwórki producentów UE liczba ubitych tuczników w 2016 r. zmniejszyła się w Niemczech o 0,2 proc., natomiast w Polsce, Francji nastąpił wzrost liczby ubitych świń o 0,2 proc., a w Hiszpanii aż o 4 proc.

Spis stanu świń wykonany w listopadzie 2016 r. w Niemczech wskazywał, że w porównaniu do spisu majowego pogłowie świń zwiększyło się o 0,8 proc., natomiast liczba loch zmniejszyła się o 0,5 proc. Analogiczny spis wykonany w grudniu 2016 r. w Polsce wykazał, że pogłowie świń w porównaniu do czerwca 2016 r. zwiększyło się o 2,2 proc., natomiast loch o 0,6 proc. Jak widać producenci w okresie maj-grudzień 2016 r. nie zwiększali znacząco swoich stad. Czy w spisach wykonanych w bieżącym roku będzie podobny obraz stanu pogłowia świń? Spis wykonany w kwietniu 2017 r. w Danii wykazał, że łączna liczba świń nie zmieniła się w porównaniu do roku 2016, a jedynie o 1 proc. wzrosła liczba loch.

Przez okres prawie 18 miesięcy, od października 2014 r. - kiedy ceny płacone producentom najczęściej wynosiły 1,20- -1,30 euro za 1 kg półtuszy - aż do maja 2016 r., producenci notowali mniejsze lub większe straty w produkcji. Dopiero kiedy dostępność tuczników przeznaczonych do uboju okazała się mniejsza od popytu,

wtedy ceny znacznie wzrosły, do poziomu powyżej 1,50 euro/kg wbc. Duże zakłady mięsne są jednak zainteresowane zakupem tuczników w cenie nieprzekraczającej 1,50 euro/kg wbc, stąd należy się liczyć zustawiczną presją na obniżanie cen zakupu.

KONTROLUJMY KOSZTY PRODUKCJI

Jedynym sposobem, by kontrolować opłacalność produkcji, jest prowadzenie dokumentacji rejestrującej przychody i koszty prowadzonej działalności. W pierwszej kolejności uwaga powinna być zwrócona na wysokość kosztów paszowych. Udział kosztów paszowych w produkcji wieprzowiny jest wysoki i najczęściej sięga 60-70 proc. wszystkich poniesionych kosztów. Ceny poszczególnych zbóż, komponentów białkowych, dodatków paszowych oraz premiksów mają wpływ na łączny koszt żywienia. Ważnym czynnikiem wpływającym na wysokość ponoszonych kosztów paszowych są osiągane przeciętne parametry tuczne w stadzie. Użytkowość tuczną charakteryzują następujące cechy: wiek w dniu uboju, dzienne pobranie paszy i dzienne przyrosty masy ciała oraz zużycie paszy na przyrost 1 kg masy ciała. Pobieranie paszy, tempo wzrostu oraz wykorzystanie paszy zależne są od czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Genetyczne predyspozycje zwierząt do odkładania białka w przyroście masy ciała oraz zdolność pobierania paszy mają decydujący wpływ na przebieg wzrostu świń. U tuczników każda z faz wzrostu charakteryzuje się różną dynamiką w zakresie odkładania tkanki mięśniowej i tłuszczowej. Wyższe odkładanie białka pozwala na uzyskanie wyższych przyrostów dziennych świń.

Ostatnie notowania z internetowej giełdy trzody chlewnej z dnia 12 maja 2017 r. pokazują, że ceny świń ciągle pozostają na wysokim poziomie powyżej 1,70 euro za kg wbc. Można przypuszczać, że jeszcze przez jakiś okres na rynku europejskim utrzymają się wysokie ceny żywca wieprzowego, jednakże sytuacja z pewnością się zmieni i wtedy w lepszej sytuacji zawsze będą te gospodarstwa, w których koszt produkcji będzie najniższy.

Artykuł ukazał się w czerwcowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.118.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!