Aktualny, 3 tydz. 2014 r. to już czwarty tydzień stagnacji w niemieckich skupach wieprzowiny. Średnia cena tusz przedstawiona przez Niemieckie Stowarzyszenie Producentów Świń (ISN) oprócz tego, że się nie zmieniła to jest na dość niskim poziomie bo jedynie 1,466 euro/kg tuszy wieprzowej netto (mięsność min. 56 proc.). Profesor Stanisław Stańko przypomina, że styczeń co roku charakteryzuje się niższymi cenami trzody chlewnej w porównaniu do pozostałych miesięcy roku. Dodatkowo trzeba pamiętać, że działamy na wspólnym rynku UE dlatego nasze ceny wieprzowiny są mocno związane z cenami niemieckimi i duńskimi.

W telefonicznej sondzie farmer.pl przeprowadzonej wśród kilkunastu, krajowych skupów trzody chlewnej ceny tusz wieprzowych w klasie E kształtują się na poziomie od 6,05 do 6,6 zł/kg netto (3 tydz.2014r.). Cofając się rok wstecz, praktycznie w tym samym okresie 2013 r. ceny tusz w klasie E zebrane w sondzie telefonicznej, wśród tych samych zakładów wynosiły od 6,2 do 6,6 zł/kg netto. To może oznaczać że ten rok, mimo wszystko zaczynamy na dość niskim poziomie. Jednak nie mógł być on wyższy ponieważ z ostatnich danych Komisji Europejskiej wynika, że IV kwartał 2013 r. pod kątem przeciętnych cen tusz wieprzowych był tańszy niż IV kwartał 2012 r. Dlatego nie było szans, aby ceny na początku stycznia 2014 r. były na lepszym poziomie niż w styczniu 2013 r.

W rozmowach kierownicy skupów niechętnie prognozują możliwe zmiany cen. Wszyscy zwracają też szczególną uwagę na małe zainteresowanie wieprzowiną w handlu.

Czesław Ślęzak, właściciel firmy handlowej "Ślęzak", zajmującej się skupem i sprzedażą zwierząt rzeźnych w rozmowie z serwisem farmer.pl tłumaczy, że - magazyny zakładów mięsnych są jeszcze pełne, dlatego ceny stoją w miejscu. - Dzisiaj niestety jest tak, że mięso może dłużej poleżeć niż jeszcze parę lat temu, kiedy bardziej niż teraz było sprzedawane na bieżąco. Dopóki zakłady mięsne będą miały pełne magazyny, to nie można liczyć na większe ożywienie. Na razie ich poświąteczne zapasy są wystarczające.

Profesor Stanisław Stańko ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podkreśla, że jak co roku na lepsze ceny wieprzowiny będzie można liczyć dopiero w trzecim kwartale roku.

Czy będą one na tyle wystarczające, aby poprawić opłacalność produkcji świń polskich producentów? Trudno na razie powiedzieć, bo dużo zleży tutaj od przyszłych cen zbóż i pasz dla trzody, ale też od stosunku popytu do podaży na mięso wieprzowe w UE.