W okresie poświątecznym polscy rolnicy średnio otrzymywali 154,68 EUR/100 kg. Mimo że cena polskiej wieprzowiny umocniła się na europejskim rynku, nadal znajdowała się poniżej średniej europejskiej, która wynosiła w tym okresie 157,19 EUR/100 kg.

- Przez najbliższe dwa tygodnie możemy spodziewać się lekkiego wzrostu cen żywca. Temu zjawisku będzie sprzyjać rozpoczynający się sezon grillowy oraz zbliżający się okres komunijny. Nie będą to jednak wzrosty, które mogą znacząco zwiększyć opłacalność chowu tuczników. Wraz z dalszym umacnianiem się złotówki do euro będzie można zauważyć lekki spadek cen mięsa prawdopodobnie na początku czerwca. Taka sytuacja będzie spowodowana mniejszą konkurencyjnością mięsa krajowego w stosunku do surowca unijnego - tłumaczy Michał Koleśnikow.

Na rynkach większości krajów Wspólnoty Europejskiej nie obserwowaliśmy większych wahań, największy wzrost cen odnotowały takie kraje, jak Belgia (+2,6 proc.), Niemcy (+2,5 proc.) i Włochy (+2,2 proc.).