Ceny tuczników dostarczanych do skupu spadają już od kilku miesięcy. Pod koniec września br. średnia cena zakupu żywca wieprzowego kształtowała się na poziomie 4,65 zł/kg i była o 9 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 20 proc. niższa niż rok wcześniej. Od akcesji Polski do UE krajowe ceny skupu trzody chlewnej w dużym stopniu zależą od unijnych cen wieprzowiny i kursu złotego w relacji do euro.

Na unijnym rynku wzrosła podaż żywca wieprzowego w związku z rosyjskim embargiem. Na podaż tego mięsa wpływa także zwiększenie hodowli świń w Polsce. W czerwcu br. (GUS) krajowe pogłowie tych zwierząt wyniosło 11,7 mln sztuk i było o 5 proc. większe niż rok wcześniej.

Do wzrostu pogłowia trzody chlewnej w Polsce przyczynił się przywóz żywca, który (w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2014 r. wyniósł 3,6 mln sztuk, czyli był o 8 proc. wyższy niż w porównywalnym okresie 2013 r.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) ocenia, że w 2014 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego może być o 5,5 proc. wyższa niż w 2013 r.

Rosyjskie embargo i pojawienie się w Polsce choroby afrykańskiego pomoru świń zamknęło dla eksportu polskiej wieprzowiny wiele rynków, dlatego w okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. eksport tego mięsa w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku spadł o 13 proc. do 396 tys. ton. Natomiast nieznacznie (o 1 proc.) wzrósł import produktów wieprzowych i osiągnął poziom 535 tys. ton.

Ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego wieprzowiną wyniosło 139 tys. ton wobec 78 tys. ton rok wcześniej. W całym 2014 r. polski eksport wieprzowiny może wynieść około 640 tys. ton (wobec 709 tys. ton w 2013 r.), a import - 780-800 tys. ton (wobec 819 tys. ton). Eksperci przewidują, że w 2015 r. nastąpi wzrost eksportu i ograniczenie importu wieprzowiny.

W okresie styczeń-sierpień 2014 r. ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o około 1 proc. niższe niż w porównywalnym okresie 2013 r. Uwzględniając wzrost podaży wieprzowiny na rynku wewnętrznym, IERiGŻ ocenia, że w 2014 r. krajowe spożycie tego mięsa może zwiększyć się do 38,5 kg na mieszkańca.

Podobał się artykuł? Podziel się!