Według GUS w grudniu 2015 r. przeciętna krajowa cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 3,84 zł/kg i była o 1 proc. niższa niż w listopadzie 2015 r. oraz o 8 proc. niższa niż w grudniu 2014 r. Pod koniec stycznia br. krajowe zakłady mięsne za trzodę chlewną płaciły przeciętnie 4,10 zł/kg, o 6 proc. więcej niż w końcu 2015 r. i o 2 proc. więcej niż przed rokiem.

Wieprzowina jest też tania w krajach Unii Europejskiej. W styczniu br. niższe niż w naszym kraju ceny trzody chlewnej odnotowano w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Rumunii, Francji, Portugalii i Danii.

Jak zauważają analitycy, na poziom cen skupu wpływa wiele czynników, m.in. wielkość pogłowia trzody chlewnej oraz produkcja żywca wieprzowego w Polsce i UE. Na początku grudnia 2015 r. w Polsce było 10,6 mln szt. trzody chlewnej, o 6 proc. mniej niż rok wcześniej. W największym stopniu spadła liczba loch (o 15 proc.), szczególnie loch prośnych.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) szacuje, że w 2015 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego wyniosła 2,4 mln ton i była o 3 proc. większa niż w 2014 r. Analitycy ARR oceniają, że w pierwszej połowie 2016 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego może wynieść nieco ponad 1,1 mln ton, tj. o około 5 proc. mniej niż w pierwszym półroczu 2015 r. Na drugą połowę 2016 r. przewiduje się pogłębienie spadku krajowej produkcji wieprzowiny.

W ubiegłym roku odnotowano wzrost eksportu produktów wieprzowych z Polski. W eksporcie dominowało mięso. Jego odbiorcami były głównie kraje UE, zwłaszcza Włochy, Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a wśród krajów trzecich USA i Hongkong. Analitycy ARR szacują, że w 2015 r. krajowy eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł około 640 tys. ton wobec 625 tys. ton w 2014 r.

Ocenia się, że import produktów wieprzowych do Polski w 2015 r. był podobny jak w 2014 r. i wyniósł ok. 820 tys. ton. Wzrósł przywóz mięsa przetworów, a zmalał przywóz żywca i tłuszczów wieprzowych. W 2016 r. spadek krajowej produkcji wieprzowiny może przyczynić się do ograniczenia eksportu tego mięsa z Polski do około 600 tys. ton. Import może ukształtować się na poziomie zbliżonym do szacowanego na 2015 r. W efekcie w 2016 r. ujemne saldo Polski w handlu wieprzowiną może ulec pogłębieniu.