Agencja Rynku Rolnego dwa razy w tygodniu przesyła raporty do Komisji Europejskiej o zainteresowaniu przedsiębiorców mechanizmem dopłat do przechowywania mięsa.

Komisja Europejska nie podała terminu, do kiedy wprowadza dopłaty do przechowywania. Nie określiła także maksymalnej ilości wieprzowiny, jaką chce unieruchomić w chłodniach.

W przeszłości takie działania były realizowane do momentu, gdy w całej UE nie zostało zmagazynowanych ok. 100 tys. ton mięsa wieprzowego.

Okres przechowywania mięsa w chłodniach może być różny i wynosić odpowiednio 90, 120 lub 150 dni.

Stawki dopłat za cały okres przechowywania są zróżnicowane i uzależnione do długości magazynowania mięsa oraz jego asortymentu. Mogą wynosić od 343 do maksymalnie 499 euro do tony.

Decyzję o zakończeniu interwencji na rynku wieprzowiny podejmie Komisja Europejska po zasięgnięciu opinii komitetu zarządzającego, w którego skład wchodzą przedstawiciele państw członkowskich Unii Europejskiej.