Agencja Rynku Rolnego dwa razy w tygodniu przesyła raporty do Komisji Europejskiej o zainteresowaniu przedsiębiorców mechanizmem dopłat do przechowywania mięsa.
Komisja Europejska nie podała terminu, do kiedy wprowadza dopłaty do przechowywania. Nie określiła także maksymalnej ilości wieprzowiny, jaką chce unieruchomić w chłodniach.
W przeszłości takie działania były realizowane do momentu, gdy w całej UE nie zostało zmagazynowanych ok. 100 tys. ton mięsa wieprzowego.
Okres przechowywania mięsa w chłodniach może być różny i wynosić odpowiednio 90, 120 lub 150 dni.
Stawki dopłat za cały okres przechowywania są zróżnicowane i uzależnione do długości magazynowania mięsa oraz jego asortymentu. Mogą wynosić od 343 do maksymalnie 499 euro do tony.
Decyzję o zakończeniu interwencji na rynku wieprzowiny podejmie Komisja Europejska po zasięgnięciu opinii komitetu zarządzającego, w którego skład wchodzą przedstawiciele państw członkowskich Unii Europejskiej.

oszukany przez ''unie'', 2011-02-11 10:01:17
tomek wlkp, 2011-02-07 21:38:39
rolniczka, 2011-02-06 16:18:16
populista, 2011-02-06 10:07:17
PSL, 2011-02-05 20:30:19
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)