Australijskie Zrzeszenie Producentów zamierza dokonać analizy systemu celnego, zwłaszcza zasad ustalania ceł na import wieprzowiny. Do połowy grudnia, powołana przez nie komisja, musi przedstawić rządowi raport z wynikiem analizy.

Przedsiębiorstwo mięsne Australia Pork Limited poinformowało, że 70 proc. konsumowanej w Australii wieprzowiny pochodzi z importu.

W ostatnich miesiącach znacznie wzrósł import zbóż na pasze z Danii, USA i Kanady. A zboża – z powodu suszy – są coraz droższe, w konsekwencji – droższa jest pasza i wyższe koszty produkcji mięsa. A to już spowodowało poważny kryzys w sektorze produkcji wieprzowiny. Koszty produkcji wzrosły do 1,9 €/kg, gdy hodowca otrzymuje tylko 1,4 €/kg.
Straty hodowców trzody chlewnej przekraczają 2,5 mln euro tygodniowo.

Źródło: Agrodigital

Podobał się artykuł? Podziel się!