W czwartek 18 października Komisja Europejska podjęła decyzję o wprowadzeniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny - poinformował minister Wojciech Mojzesowicz. - "O dopłaty będą mogli się starać wszyscy, którzy w ostatnim roku prowadzili działalność w sektorze mięsa lub żywca wieprzowego" - wyjaśnia minister (tzn. dysponujący chłodniami producenci i przetwórcy - red. farmer.pl). Wnioski będą mogli składać od 29 października do biur Agencji Rynku Rolnego. Za wypłaty będzie odpowiadać ARR. Kiedy? Ile? - tego jeszcze nie wiadomo. W przyszłym tygodniu ARR ma przedstawić szczegółowe zasady przyznawania pomocy. Farmer.pl będzie w tej sprawie informował na bieżąco.

Mojzesowicz podkreślił, że po raz pierwszy od wstąpienia do UE tego typu pomoc będzie stosowana w Polsce. Jego zdaniem również pierwszy raz za stanowiskiem Polski odnośnie kształtu Wspólnej Polityki Rolnej opowiedziało się aż tyle państw członkowskich - 18. "Sytuacja na rynku wieprzowiny wciąż jest trudna" - ocenia Mojzesowicz. Dlatego zapewnia, że to dopiero początek starań Polski o ustabilizowanie rynku. Dalsze kroki zapowiedziano na poniedziałek. Wiceminister rolnictwa Jan Ardanowski wraz grupą naszych producentów trzody chlewnej z woj. wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego będzie dyskutował o subwencjach do eksportu wieprzowiny na posiedzeniu Rady Ministrów Rolnictwa i Rybołówstwa UE w Luxemburgu.

Źródło: Farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!