Nieustannie postępująca intensyfikacja produkcji zwierzęcej sprawia, że poszukiwane są źródła białka o coraz to lepszej strawności. Jednocześnie deficyt roślinnych zasobów białka, w połączeniu z zakazem stosowania większości pasz wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego, wymusza na nauce poszukiwanie alternatywnych źródeł tego składnika. Ciekawym przykładem takiego surowca jest koncentrat białka mikrobiologicznego SPC 8010, oferowany przez firmę Blattin. SCP to skrót od single cell protein, czyli tłumacząc dosłownie „białko z pojedynczych komórek”.

W praktyce jest to produkt uboczny, powstający podczas syntezy aminokwasów paszowych przez wyselekcjonowane szczepy bakterii. Białko bakteryjne charakteryzuje się bardzo wysoką strawnością – wyższą niż większość pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego. Średnia strawność aminokwasów w SCP 8010 wynosi 93,2 proc., przy czym strawność lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu wynosi odpowiednio 92,7 – 92 – 93,9 – 95 proc.

SCP 8010 zawiera w swoim składzie przeciętnie 79 proc. białka oraz około 5 proc. tłuszczu. Ze względu na wysoką strawność składników pokarmowych, ale także relatywnie wysoką cenę, surowiec ten nadaje się do stosowania głównie w żywieniu prosiąt. W przypadku tej grupy zwierząt stanowi on cenną alternatywę dla innych pasz wysokobiałkowych – mączki rybnej czy suszonej plazmy krwi.  

 

Podobał się artykuł? Podziel się!