PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Blicharski: ASF główną przyczyną fatalnej sytuacji na rynku trzody chlewnej

Blicharski: ASF główną przyczyną fatalnej sytuacji na rynku trzody chlewnej dr inż. Tadeusz Blicharski (fot. farmer.pl)

Zdaniem dr Tadeusza Blicharskiego, aktualna sytuacja na rynku świń nie daje większych szans na szybką poprawę losu producentów świń. A główną przyczyną tej sytuacji są przypadki ASF stwierdzone w Polsce.



Podczas konferencji dla producentów trzody, zorganizowanej w trakcie tegorocznych Targów Ferma, wiele czasu poświęcono aktualnej sytuacji na rynku wieprzowiny. Dr inż. Tadeusz Blicharski, dyrektor biura POLSUS, w swojej prelekcji przedstawił aktualne trendy w branży trzody chlewnej w Polsce i krajach UE. Jego zdaniem obecna sytuacja producentów świń jest trudna i niestety brak jest oznak poprawy. Jako główny problem branży, Blicharski wymienił oczywiście przypadki ASF u dzików i świń, stwierdzone w kilku powiatach województwa podlaskiego. Wykrycie przypadków pomoru odcięło krajowych producentów od wielu rynków na które dotychczas eksportowano polską wieprzowinę:

- Szczególnie bolesny jest zakaz eksportu na rynek rosyjski: jeszcze w 2013 roku Rosja była jednym z głównych rynków zbytu, dziś, eksport w tym kierunku jest praktycznie zerowy. Jednocześnie ze względu na wzrastającą podaż mięsa na europejskich rynkach, spadek cen był nieunikniony. Dziś najbardziej perspektywicznymi rynkami dla polskiego mięsa są Chiny, które wciąż są znacznym importerem tego towaru.

Zdaniem prezesa biura POLSUS, odrębnym problemem jest struktura produkcji w naszym kraju. Produkcja żywca wieprzowego opłacalna jest w dużej skali, a w Polsce wciąż dominują małe i średnie gospodarstwa. Fermy powyżej 500 sztuk świń, to zaledwie 1 proc. wszystkich gospodarstw zajmujących się chowem trzody. Problemem jest również coraz większa konkurencja ze strony mięsa drobiowego: jego konsumpcja w ostatnim czasie stale wzrasta, i już wkrótce spożycie mięsa drobiowego może przewyższyć spożycie wieprzowiny:

- Drób jest tani, łatwo dostępny i prosty w przygotowaniu, dlatego mięso to stanowi coraz większa konkurencję dla wieprzowiny – tłumaczył w czasie spotkania doktor Blicharski.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.112.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!