Dzienne spożycie paszy przez świnie, zależy od wieku zwierząt i grupy technologicznej, do której należą. Największym zużyciem paszy cechują się lochy karmiące, które dziennie mogą zjadać nawet 4 kg mieszanki treściwej. Nieco mniej jedzą lochy luźne, prośne, oraz tuczniki. W przypadku tych grup, dzienne zużycie paszy wynosi około 2 kg. Z racji niewielkiej masy, najmniej zjadają warchlaki. Dziennie, potrafię spożyć do 1,2 kg paszy treściwej. Zdarzają się jednak przypadki, gdy trzoda chlewna spożywa mniejsze ilości karmy lub w ogóle nie je. Sytuacje te mogą, ale nie muszą wynikać ze stanów chorobowych. Częstokroć są następstwem błędów i zaniedbań hodowcy. Oto możliwe przyczyny zmniejszenia spożycia paszy przez świnie.

Najczęstszą przyczyną niechętnego pobierania paszy, są jej walory smakowe. Niektóre komponenty, ze względu na swój smak lub właściwości, są mniej chętnie zjadane przez świnie. Spożycie paszy, może ograniczyć nadmierny dodatek niektórych nasion roślin strączkowych (bobik, łubin), komponentów rzepakowych, czy też śruty żytniej. Negatywnie na spożycie paszy, działa także nadmierny poziom włókna w dawce. Stąd zbyt duży dodatek owsa, czy otrąb, może niekorzystnie wpływać na ilość spożywanej mieszanki.

Niechętne pobieranie paszy przez zwierzęta, może być również efektem zanieczyszczenia surowców paszowych mykotoksynami.

Aby poprawić smakowitość mieszanki, warto jest zastosować dodatki aromatyzujące, probiotyki i zakwaszacze. Spożycie paszy, zwiększa także niewielki dodatek pasz pochodzenia zwierzęcego, np. mączki rybnej.

Przyczyną niechętnego pobierania paszy, może być także niedostateczny dostęp do wody, lub jej zła jakość. Świnie spożywają duże ilości wody. Szacuje się, że tucznik w ciągu doby jest w stanie pobrać około 10 l, a lochy karmiące nawet powyżej 20 litrów płynu. Dlatego kojce dla trzody, powinny być wyposażone w poidła automatyczne, gwarantujące zwierzętom stały dostęp do wody.

Zwierzęta niechętnie pobierają paszę zanieczyszczoną odchodami, lub resztkami jedzenia. Dlatego tak ważne jest, utrzymanie automatów paszowych, czy koryt w czystości.

Na pobranie paszy, duży wpływ ma również mikroklimat pomieszczeń. Apetyt świń ulega znacznemu osłabieniu, w warunkach wysokiej temperatury i wilgotności powietrza. Również nagromadzenie odorów negatywnie wpływa na ilość pobranej mieszanki. Dlatego ważne jest, aby chlewnia była wyposażona w sprawnie działającą wentylację. 

Podobał się artykuł? Podziel się!