PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ceny skupu żywca wieprzowego zbliżone do ubiegłorocznych?

Autor: farmer.pl/PAP

Dodano: 11-04-2013 09:44

Tagi:

Przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w II i III kwartale br. będą kształtować się na poziomie zbliżonym do notowanego w analogicznych miesiącach 2012 r. - uważa Zespól Ekspertów Agencji Rynku Rolnego.



- Na wysokość krajowych cen skupu żywca wieprzowego w prognozowanym okresie będą miały wpływ przede wszystkim ceny wieprzowiny w UE oraz kurs złotego wobec euro - napisano w kwartalnej prognozie ARR.

Jak zaznaczają eksperci, ze względu na spadek produkcji trzody chlewnej w Polsce i w UE, podaż wieprzowiny w 2013 r. może być nieco mniejsza niż w 2012 r. Jednak trudna sytuacja ekonomiczna oraz wzrost zainteresowania konsumentów tańszymi gatunkami mięsa, zwłaszcza kurczakami, prawdopodobnie spowodują, że w 2013 r. unijne ceny wieprzowiny nie będą istotnie wyższe od wysokich cen w roku poprzednim.

Według nich, cena skupu żywca wieprzowego w naszym kraju w czerwcu br. będzie kształtowała się na poziomie 5,4-5,7 zł za kg, a we wrześniu - 5,6-6 zł/kg. W przedostatnim tygodniu marca 2013 r. ceny skupu żywca wieprzowego ukształtowały się na poziomie 5,33 zł/kg, czyli o 2 proc. wyższym niż miesiąc wcześniej i o 4 proc. wyższym niż przed rokiem.

Niekorzystne warunki ekonomiczne chowu trzody chlewnej spowodowały spadek produkcji świń. Jak podał GUS, w końcu listopada 2012 r. pogłowie trzody wyniosło 11,1 mln sztuk - to o 14,8 proc. mniej niż przed rokiem i o prawie 25 proc. mniej niż dwa lata wcześniej. Szacuje się, że w 2012 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego była o 10 proc. niższa niż rok wcześniej. W opinii ekspertów, w 2013 r. nastąpi dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej, jak również krajowej produkcji żywca wieprzowego.

Mniejsza krajowa podaż wieprzowiny oraz drogi import przyczyniły się do wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego w Polsce. W 2012 r. ceny te były o 10 proc. wyższe niż w 2011 r. W styczniu - lutym br. ceny detaliczne wieprzowiny były o 2 proc. wyższe niż w tym samym okresie 2012 r.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej szacuje, że z powodu wysokich cen mięsa wieprzowego jego konsumpcja w 2012 r. mogła spaść do poziomu ok. 40 kg na mieszkańca wobec 42,5 kg na mieszkańca w 2011 r. W związku z brakiem perspektyw na znaczący spadek cen detalicznych wieprzowiny, w tym roku jej spożycie może spaść do 39 kg na mieszkańca.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.100.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!