Na rynku trzody ostatnie podwyżki cen można było zaobserwować w połowie września b.r. Następne półtora miesiąca niosło ze sobą dość dotkliwe spadki cen, a w ciągu ostatnich kilku tygodni na rynku zapanowała względna stabilizacja. W ciągu ostatnich 7 dni po raz pierwszy od dłuższego czasu, na krajowym rynku można było zaobserwować podwyżki cen skupu świń. Większość zakładów którymi kontaktuje się nasza redakcja podniosło ceny o około 10 groszy.

Z naszej redakcyjnej sondy wynika, że obecne za żywiec wieprzowy pierwszej klasy zakłady mięsna płacą średnio 4,66 zł/kg netto, o 5 groszy więcej niż przed tygodniem. Ceny wahają się od 4,20 do 5 zł/kg netto.

Wzrosły też ceny świń sprzedawanych w WBC – za tuczniki ocenione w klasie E, zakłady płacą obecnie 6,13 zł/kg netto – 8 groszy więcej niż przed tygodniem. Ceny świń w tej klasie kształtują się na poziomie 5,85 – 6,40 zł/kg netto.