Po dużych spadkach cen, jakie nastąpiły w drugiej połowie września i na początku października, wreszcie doczekaliśmy się stabilizacji sytuacji cenowej w krajowych skupach. Drugi tydzień z rzędu ceny żywca, jak i świń sprzedawanych w WBC utrzymują się na niemal stałym poziomie.

W przypadku żywca wieprzowego ceny ustabilizowały się na poziomie 4,65 zł netto za kilogram. Wahają się one w zakresie 4,30 – 5,10 zł/kg. W przypadku świń sprzedawanych w wadze żywej ceny utrzymują się na poziomie 6,05 zł netto za kilogram, i wahają się od 5,85 do 6,30 zł netto / kg.

Stabilizacja cen z pewnością uspokoiła nieco producentów trzody chlewnej. Przy obecnym poziomie cen, większość ferm jest w stanie osiągać na produkcji tuczników zysk. Nie mniej jednak sytuacja na światowych rynkach sprawia, że nie powinniśmy w najbliższym czasie spodziewać się podwyżek cen. Spadający import wieprzowiny do Chin, i systematyczna odbudowa pogłowia w krajach UE sprawia, że coraz bliżej nam do zniżkowej fazy „cyklu świńskiego”.

Czytaj więcej: Czy czeka nas załamanie rynku wieprzowiny?

Podobał się artykuł? Podziel się!