Już drugi miesiąc z rzędu w skupach trzody chlewnej nie obserwujemy większych zmian poziomu cen. Ostatnie większe podwyżki w zakładach przetwórczych można było zaobserwować pod koniec pierwszej dekady lipca. To dobra wiadomość dla producentów trzody: obecnie obowiązujące ceny zapewniają rolnikom opłacalność produkcji, przez co mogą oni stopniowo odrabiać poniesione przez ostatnie 2 lata straty. Właścicieli stad niepokoją jednak kolejne przypadki afrykańskiego pomoru świń odnotowywane na wschodzie kraju.

Obecnie za żywiec wieprzowy skupy płacą przeciętnie 4,89 zł/kg netto, czyli niemal dokładnie tyle samo co przed tygodniem. Na terenie kraju ceny skupu żywca są silnie zróżnicowane: od 4 zł netto na Podkarpaciu, do 5,30 zł na Mazowszu i Podlasiu.

Od wielu tygodni nie odnotowano również większych zmian cen tuczników sprzedawanych w wadze bitej ciepłej: za półtusze ocenione w klasie E zakłady płacą średnio 6,49, a ceny zawierają się w przedziale od 6,05 zł/kg netto na Podkarpaciu, do 6,80 zł/kg netto na Mazowszu.