Zmiany w produkcji  świń w najbliższych latach w UE - chodzi tu o malejące pogłowie świń na terenie UE oraz  zaostrzające się wymogi dobrostanu,  mogą doprowadzić w niedalekiej przyszłości do wzrostu cen wieprzowiny. Według ekspertów będzie to miało duży wpływ również na kształtowanie sytuacji w sektorze wieprzowiny w Rosji i na Ukrainie.
 
Już teraz przewidywania ekspertów mówią o prognozach wzrostu cen wieprzowiny średnio od 10 do 15 proc. w 2013 r. na Ukrainie.

Wysokie ceny mogą odstraszyć konsumentów, co doprowadzi do zmniejszenia popytu wewnętrznego na ten gatunek mięsa.

Elizabeth Svyatkivskaya, ukraiński analityk rynków rolnych, podkreśliła, że  wieprzowina na Ukrainie obecnie drożeje, ale ceny krajowego mięsa i tak są niższe niż importowanego z UE. Jednak wysokie koszty produkcji trzody chlewnej, zaczynają powoli też dotykać ukraińskich hodowców. Zmniejszenie produkcji świń na terenie Ukrainy jak i rosnące ceny wieprzowiny z zachodu mogą doprowadzić do obniżenia dostępności wieprzowiny dla ukraińskich konsumentów ze względu na wysoką cenę. Przedsiębiorcy nie będą chcieli importować drogiego mięsa, bo nie znajdą na nie zbytu.  Według ekspertów popyta na wieprzowinę z powodu wysokich cen może spaść nawet do 20 proc.