W pierwszej połowie roku, Chiny zaimportowały ponad 760 tys. ton świeżej / mrożonej wieprzowiny. Dla porównania w analogicznym okresie minionego ilość importowanego przez Chiny mięsa wieprzowego wyniosła 320 tys. ton. Wielkość importu wzrosła więc o 138 proc.

W strukturze importu dominuje mięso wyprodukowane w UE. W porównaniu z pierwszą połową zeszłego roku ilość mięsa wyeksportowanego przez kraje wspólnoty na rynek chiński wzrosła o 128 proc. i wynosi obecnie 528 tys. ton. Mięso pochodzące z państw UE stanowi więc blisko 70 proc. chińskiego importu.

Z krajów wspólnoty, na rynek chiński najwięcej mięsa eksportują Niemcy – w pierwszej połowie roku do Chin sprzedano ponad 150 tys. ton świeżej / mrożonej wieprzowiny. Dynamicznie wzrasta również eksport mięsa produkowanego w Danii i Hiszpanii. W pierwszej połowie roku ilość sprzedanej przez te kraje wieprzowiny wzrosła odpowiednio o 153 i 137 proc.

Rynek chiński pochłania również coraz więcej wieprzowiny wyprodukowanej poza UE. W pierwszej połowie roku wielkość importu wieprzowiny z krajów spoza wspólnoty wzrosła o 166 proc. Spośród krajów nie należących do UE najwięcej mięsa eksportują na rynek chiński Stany Zjednoczone (około 100 tys. ton), oraz Kanada (około 80 tys. ton). W przypadku tego ostatniego kraju, wielkość eksportu była aż czterokrotnie wyższa niż w pierwszej połowie 2015 roku.