Według danych FAMMU/FAPA w ubiegłym roku wielkość importu wieprzowiny przez rynek chiński sięgnął poziomu 1,6 miliona ton. W porównaniu do 2015 roku, ilość mięsa wieprzowego uległa podwojeniu. Obserwowany stan rzeczy w dużej mierze wynika z spadku krajowego pogłowia świń.

Największy wzrost poziomu importu obserwowano w pierwszej połowie roku. Głównymi dostawcami wieprzowiny na rynek chiński były kraje Unii Europejskiej. Ilość wieprzowiny wysyłanej z tych krajów wzrosła w porównaniu z 2015 rokiem o 89 proc. i wyniosła w zeszłym roku ponad milion ton. Stanowiło to 68 proc. wieprzowiny importowanej przez rynek chiński. Największymi unijnymi eksporterami wieprzowiny były Niemcy i Hiszpania.

Pozostała część mięsa wieprzowego wysyłanego do Chin pochodziła głównie z USA, Kanady i Brazylii. W drugiej połowie roku dało się zaobserwować ograniczenie eksportu przez kraje Unii Europejskiej, w zamian za to wzrosła liczba wysyłek z USA i Brazylii.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!