W pierwszym półroczu 2017 r. eksport wieprzowiny i produktów ubocznych z UE do krajów trzecich wyniósł 1,88 mln ton, czyli o około 335,5 tys. ton lub 11 proc. mniej niż przed rokiem.

Przyczyną zmniejszenia eksportu wieprzowiny z UE jest spadek chińskich zakupów. Spadły 0ne w porównaniu z pierwszym półroczem 2016 r. o 31,1 proc. do 684,6 tys. ton. Mniejszy był też w tym czasie eksport wieprzowiny do Chin z konkurujących z UE Stanów Zjednoczonych. Spadł on o 6 proc. do 181,5 tys. ton.

Eksport wieprzowiny z UE do innych krajów trzecich miał się zdecydowanie lepiej. Według KE eksport do Japonii w pierwszym półroczu 2017 r. wzrósł o prawie 6,6 proc. do 210,3 tys. ton, a na Filipiny o 11,6 proc. do 128,4 tys. ton. Jeszcze lepiej wypadł eksport do Korei Południowej. Wzrósł o 25 proc. do 146,6 tys. ton.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!