Powodzie w niektórych regionach produkcji w lipcu i sierpniu tego roku i wysokie ceny zbóż wpłynęły negatywnie na wielkość produkcji wieprzowiny w Chinach. Na początku 2013 r. liczebność macior będzie niższa, a krajowe pogłowie trzody chlewnej wzrośnie jedynie o 1% do 690 mln szt.

Produkcja wieprzowiny w Chinach w 2013 r. wzrośnie prawdopodobnie o 2% do 52,65 mln ton, natomiast spożycie o ok. 2% do 53,1 mln ton, a import zwiększy się o 5% do 840 tys. ton. Przywóz świń hodowlanych zwiększy się o 11% do 20 tys. szt.

Chiński eksport wieprzowiny zmniejszy się natomiast o 7%, zwłaszcza ze względu na niższe dostawy do Hongkongu, który jest największym odbiorcą. Chińska wieprzowina będzie tam musiała silnie konkurować z tańszym mięsem z Brazylii. Wysyłki do Japonii – drugi pod względem wielkości chiński rynek eksportowy – będą ograniczone ze względu na spowolnienie popytu.

Chiny są największym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie (blisko 50 proc. udział w globalnym rynku).