Produkcja tuczników w cyklu zamkniętym w Brazylii ciągle nie spełnia europejskich wymagań, co do  dobrej praktyki produkcji zwierzęcej jak i bezpieczeństwa zdrowotnego wieprzowiny. Europejscy inspektorzy FVO (Biura ds. Żywności i Weterynarii, działającego przy KE) podczas kontroli gospodarstw wykryli stosowanie przez hodowców raktopaminy w żywieniu trzody chlewnej – informuje raport FVO.

To jest główny powód, dla którego FVO nie może wystawić pozytywnych rekomendacji  co do możliwości rozpoczęcia eksportu brazylijskiego mięsa wieprzowego na rynki UE.
 
Brazylijczycy ciągle nie mogą dać gwarancji, że ich wieprzowina będzie w pełni bezpieczna pod względem zdrowotnym dla konsumentów Unii Europejskiej.

Kontrola była przeprowadzona przez inspektorów na przełomie listopada i grudnia ubiegłego roku. Była ona odpowiedzią na wniosek Brazylijczyków o zatwierdzenie i umożliwienie eksportu brazylijskiej wieprzowiny na rynki krajów UE. Warto zauważyć, że ta prośba została wystosowana ponad dwa lata temu – czytamy w raporcie FVO.

Raktopamina, czyli chlorowodorek raktopaminy stale jest używana jako składnik pasz w hodowli bydła i trzody chlewnej. Aktualnie stosowana jest w 26 państwach z pośród 182 krajów członkowskich KKŻ FAO/WHO, m.in. w USA, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii, Brazylii, Meksyku, Peru i RPA.

W wyniku stosowania raktopaminy u zwierząt zdrowych, zwiększa się ich wzrostu masy mięśniowej i tłuszczowej, a tym samym poprawia się efektywności produkcji.

Unia Europejska od 1996 r. zakazała stosowania substancji z rodziny beta-antagonistów, do której należy raktopamina jako stymulatorów wzrostu. Sprzedaż mięsa uzyskiwanego ze zwierząt poddanych działaniu takich substancji jest również zakazana na terenie UE.