Mieszanka zawiera białka o profilu aminokwasowym charakterystycznym dla wysokiej jakości mączek rybnych, przy znacznie niższej cenie. Jednocześnie charakteryzuje się wysoką smakowitością i stabilnością składników pokarmowych. Jest źródłem organicznych składników mineralnych o wysokiej biodostępności. Zawiera także tłuszcz wzbogacony w kwasy z rodziny omega-3.

Białko w LonoFish 8485 pochodzi z takich surowców, jak: rafinowane białko ziemniaczane o niskiej zawartości glukoalkaloidów i wysokiej strawności białka oraz koncentrat białka sojowego – mpu LonoOmega 3, w połączeniu siemienia lnianego z deksturatem pszennym w innowacyjnym procesie suchej ekstruzji.

Siemię lniane charakteryzuje się wysoką wartością energetyczno-białkową, gdyż zawiera około 21 proc. białka i ok. 40 proc. tłuszczu bogatego w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3.

Deksturat pszenny nie tylko stanowi doskonałe źródło łatwostrawnej energii, lecz także wiąże w swoich porach wydzielony z siemienia olej lniany, tworząc rodzaj otoczki węglowodanowej przeciwdziałającej kontaktowi tłuszczów z powietrzem. W skład „LonoOmega 3” wchodzi odpowiednio skomponowany, wieloskładnikowy preparat przeciwutleniający zabezpieczający długoterminowo labilne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 przed tworzeniem się substancji toksycznych w wyniku ich utleniania. Mieszanka zawiera także suszone rozpyłowo krwinki czerwone oraz wyselekcjonowaną mączkę rybną o wysokiej, stabilnej i kontrolowanej jakości.

W celu uzupełnienia profilu aminokwasowego w preparacie nie zabrakło tzw.  czystych aminokwasów w formie izomeru L (L-lizyna i L-treonina) i hydroksyanalogu metioniny (MHA – sól wapniowa).

Producent podkreśla, że wysoka smakowitość paszy została osiągnięta poprzez zastosowanie dodatków sensorycznych oddziałujących zarówno na zmysł zapachu (esencja aromatyczna), jak i receptory smaku umami, informujących świnie o paszy bogatej w białko. Połączenie obydwu dodatków pozwala na jednoczesne stymulowanie zmysłu smaku i zapachu świń. Receptory smaku umami są jednymi z najstarszych występujących w naturze i obecne są nie tylko w jamie gębowej, ale także w przewodzie pokarmowym.

Mieszanka jest również bogata w L-karnitynę wpływającą na poprawę metabolizmu tłuszczu (uwalnianie energii z kwasów tłuszczowych poprzez wspomaganie ich transportu do wnętrza mitochondriów, co umożliwia ich utlenianie). Zwiększone zapotrzebowanie na ten aminokwas odnotowuje się u wysokoprodukcyjnych zwierząt, zwłaszcza u intensywnie odchowywanych prosiąt w okresie po odsadzeniu od loch. MPU może byś stosowane we wszystkich grupach technologicznych świń w ilości od 20 do 100 kg na 1 tonę mieszanki paszowej pełnoporcjowej. Aktualna cena produktu to 5,20 zł/kg netto.