PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy konkurujemy ze „śmieciowym” mięsem

Czy konkurujemy ze „śmieciowym” mięsem

W ostatnim czasie w środowisku rolników pojawił się pogląd o tym, że żywienie w systemie na mokro z dużym udziałem odpadów rolno-spożywczych może powodować późniejsze obniżenie jakości wieprzowiny. Dlatego niektórzy wątpią przy tym w jakość importowanych tusz pochodzących od zwierząt żywionych w ten sposób.



Wśród ogólnych kosztów produkcji świń nieustannie główną rolę odgrywają pasze. W tym zakresie poszukuje się nowych rozwiązań. Panuje też przekonanie, że system żywienia na mokro, przy dużej skali produkcji może obniżać koszty całkowite odchowania tucznika. Jednak trudno jest powiedzieć, czy jakość tusz pochodząca od zwierząt żywionych w ten sposób jest taka sama jak świń żywionych z mieszankami paszowymi z dominacją zbóż.

Podczas ostatnich Targów Ferma w Łodzi w trakcie debaty na temat „Przyszłości rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce”, dr Marian Kapłon tłumaczył, że tak naprawdę zjadając w Polsce importowane mięso zjadamy nic innego jak trochę odpadów rolno-spożywczych.  

- Niestety nikt o tym nie mówi, że nie potrafimy badać tych tusz, czy wyrębów pod kątem ich jakości i wartości odżywczej. Tutaj zawsze pada pytanie kto ma za to zapłacić? Ja, jako producent paszy wszystkie badania zawsze pokrywam z własnej kieszeni i nikt mi tych pieniędzy nie zwraca. Muszę zbadać żeby pasza, którą będą jadły moje świnie była bezpieczna zdrowotnie.  Dlaczego, jeżeli jest importer mięsa to nikt nie sprawdza jakiej jakości mięso sprowadza. Przecież za testowanie tego mięsa powinni płacić importerzy tak samo jak producenci świń płacą za badania pasz. Inaczej wychodzi na to, że w tym kraju jest ważniejsze żywienie świń, niż żywienie ludzi - wyjaśniał podczas dyskusji dr Kapłon.

Ze złą jakością importowanego mięsa nie zgadza się prof. Marian Różycki z Instytutu Zootechniki w Balicach. - Nie zgadzałbym się z powiedzeniem, że jest to „śmieciowe” mięso. Żywienie na mokro może być bardziej opłacalne ale tylko w przypadku dużej skali produkcji, przy zastosowaniu odpowiednich urządzeń i systemu zadawania pasz. Z drugiej strony patrząc historycznie wstecz, w przypadku świń zawsze dominował tucz zbożowy i to się raczej nie zmieni. Trzoda chlewna zawsze konkurowała z człowiekiem o zboża. Z tego względu produkcja świń zaczęła się też intensywnie rozwijać, gdy nastąpił wzrost plonowania i rozwój hodowli roślin. Nie ma też co ukrywać, że świnia żeby urosnąć, potrzebuje żywienia paszami, które zawierają w małej objętości dużo energii, a więc oprócz komponentów białkowych głównie zboża - wyjaśnia profesor. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • mada 2013-04-02 20:24:24
    Trzoda chlewna zawsze konkurowała z człowiekiem o zboża.Dobrze to wiem jak dziki kukurydzę mi skonsumują.
  • OBSERWATOR 2013-03-30 10:45:25
    Dr. Kaplon ma racje w Polsce normy zywieniowe dla swin sa wyzsze niz dla ludzi .Natomiast prof. Rozycki uwaza , ze przy duzej skali produkcji to czlowiek ''nie swinia'' i produkty fermowe zje!!!!! Glupota rozum zjadla i na co te tytuly naukowe ????
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.159.33
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!