Dobrze wszystkim znane orzechy arachidowe wykorzystywane są przez człowieka nie tylko jako doskonała przekąska. Jest to także surowiec, służący do wytwarzania oleju, a produktem ubocznym tego procesu jest poekstrakcyjna śruta arachidowa. Może być ona wykorzystana jako składnik mieszanek paszowych między innymi dla trzody chlewnej.

Śruta arachidowa bogata jest w białko (stanowi ono przeciętnie 43 proc. składu surowca) choć przyznać trzeba, że wysoka zawartość białka ogólnego nie idzie w tym przypadku w parze z zasobnością w aminokwasy egzogenne. Surowiec ten jest znacznie uboższy w lizynę, metioninę, treoninę i tryptofan, niż śruta sojowa czy rzepakowa. Nie mniej jednak, ze względu na niską cenę, śruta arachidowa może stanowić częściową alternatywę dla białka sojowego. Niestety, od lat pokutuje opinia na temat zanieczyszczenia tego surowca mikotoksynami. O to jak wygląda kwestia porażenia śruty arachidowej toksycznymi metabolitami grzybów pleśniowych spytaliśmy podczas tegorocznej „Fermy” Michała Tarasiuka z firmy Biomin:

Prawdą jest, że importowana do kraju śruta arachidowa często skażona jest mikotoksynami. Ciepły i wilgotny klimat w jakim surowiec ten jest produkowany sprzyja rozwojowi grzybów pleśniowych, produkujących głównie aflatoksyny. Trzeba jednak wiedzieć, że szkodliwość aflatoksyn bardzo łatwo jest zneutralizować. W odróżnieniu od innych mikotoksyn, choćby takich jak zearalenon czy deoksyniwalenon, powszechnie występujących w krajowych surowcach, aflatoksyny bardzo łatwo wiążą się ze składnikami większości preparatów wykorzystywanych do „wyłapywania” mikotoksyn. Dlatego też uważam, że nie należy zbytnio obawiać się szkodliwości poekstrakcyjnej śruty arachidowej – należy jednak zadbać o to, by w paszach zawierających ten surowiec, znajdował się dodatek wiążący mikotoksyny – tłumaczył nasz rozmówca.

Aflatoksyny to toksyczne związki produkowane przez pleśnie z gatunku Aspergillus Flavus. Spośród nich najgroźniejsza jest aflatoksyna B1 która uszkadza nerki, wątrobę i wykazuje właściwości kancerogenne.

Dopuszczalny udział poekstrakcyjnej śruty arachidowej, to 3 proc. w paszach dla prosiąt, i 10 proc. w mieszankach dla pozostałych grup produkcyjnych trzody chlewnej. 

Podobał się artykuł? Podziel się!