PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy samodzielna ekstruzja soi się opłaci?

Czy samodzielna ekstruzja soi się opłaci?

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 26-12-2014 08:00

Tagi:

Surowe nasiona soi praktycznie nie nadają się do stosowania w żywieniu trzody chlewnej. Rozwiązaniem tego problemu jest poddanie nasion ekstruzji. Czy opłaca się jednak ekstrudować soję w gospodarstwie?



Powoli, lecz systematycznie zwiększa się krajowa powierzchnia upraw soi. W wyniku wieloletnich prac hodowlanych udało się uzyskać odmiany dość dobrze radzące sobie z warunkami klimatycznymi Polski. Plony krajowych upraw nie są wprawdzie tak wysokie jak w regionach o cieplejszym klimacie, mimo to wielu rolników interesuje się uprawą soi na cele paszowe. Niestety, surowe nasiona tej rośliny praktycznie nie nadają się do stosowania w żywieniu trzody chlewnej. Mimo że soja jest cennym źródłem dobrej jakości białka, a także tłuszczu, zawiera w swoim składzie znaczne ilości związków antyżywieniowych. W skład nasion wchodzą substancję takie jak inhibitory proteaz (pogarszają strawność białka i prowadzą do przerostu trzustki), fitoestrogeny (zaburzają gospodarkę hormonalną), fityniany (pogarszają wchłanianie niektórych składników mineralnych) czy hemaglutyniny (powodują agregację erytrocytów, niedotlenienie organizmu i zwiększoną krzepliwość krwi). Na szczęście większość tych związków nie jest odporna na działalność wysokich temperatur, możliwość wykorzystania soi w żywieniu świń, można więc zwiększyć dzięki obróbce termicznej. Często spotykaną metodą obróbki soi, jest ekstruzja. Proces ten polega na poddaniu surowca działaniu temperatury i wysokiego ciśnienia w specjalnej prasie, zwanej ekstruderem. Temperatura unieszkodliwia najważniejsze związki antyżywieniowe obecne w soi. Jednocześnie proces ten poprawia strawność białka, włókna i tłuszczu, gwarantując przy tym czystość mikrobiologiczną paszy.

Ekstruzja stwarza więc szansę wykorzystania na cele paszowe soi uprawianej w własnym gospodarstwie. Pozornie daje to możliwość zastosowania taniego źródła białka. Niestety, samodzielna ekstruzja soi w gospodarstwie opłacalna jest tylko przy dużych ilościach przetwarzanego materiału. Koszt zakupu najprostszego modelu ekstrudera o mocy 16 kW i wydajności 100 kg/h to około 14 tys euro netto. Do tego doliczyć należy wysokie nakłady na energię elektryczną. Jak łatwo policzyć, ekstruzja 1 tony paszy pochłonie przeciętnie 160 kWh energii elektrycznej. Jak ocenia Marcin Kędzia, przedstawiciel firmy Farmet, oferującej maszyny służące do ekstruzji, inwestycja w ekstruder opłaca się tylko w przypadku, gdy będzie on wykorzystywany w trybie ciągłym – tzn. w firmach paszowych i dużych fermach. W przypadku rolników chcących ekstrudować małe partie soi, inwestycja w ekstruder będzie się zwracała przez długie lata i jego zakup nie jest racjonalny. Lepszym rozwiązaniem wydaje się zakup śruty sojowej, a dla młodszych zwierząt, pełnotłustych ekstrudowanych nasion soi, wyprodukowanych przez firmę paszową. Pozostaje tylko mieć nadzieję że cena ekstruderów w przyszłości spadnie do poziomu, który będzie umożliwiał ich zastosowanie w małych i średnich gospodarstwach.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • luk 2014-12-29 16:07:54
    No to niech mi ktoś powie do soi można stosować ekstrudery do chrupek które używane można kupić za 10-15 tyś??
  • Kalosz 2014-12-27 09:08:38
    Jarki,
    No tak, ale udział naszych rodzimych strączkowych na tonę paszy jest nieznaczny w porównaniu do soi. Jest dostępna na rynku soja nie GMO, ale o 100zł droższa od wersji GMO...a kto teraz będzie sobie dodawał koszta tylko dlatego by mieć satysfakcje z tego że nie truje sie zwierząt i ludzi? Która hodowla trzody chlewnej zastanawia się nad swoim losem, gdzie w Niemczech i Danii Gronkowiec Złocisty, a na Ukrainie epidemia biegunki...nie wspomnę już o ASF.
  • jarki 2014-12-26 12:13:42
    niestety redaktor ma 100% racji
    jeśli siać na paszę dla własnych zwierząt to tylko rodzime strączki

ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!