PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czym zastąpić śrutę sojową GMO w paszach dla świń?

Czym zastąpić śrutę sojową GMO w paszach dla świń? Fot. Michał Oleksy

O możliwościach substytucji poekstrakcyjnej śruty sojowej pochodzącej z roślin modyfikowanych genetycznie, mówił podczas konferencji „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie” dr Marian Kamyczek, dyrektor Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach.



Jednym z tematów spotkania dla producentów trzody, będącej częścią konferencji „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie” była możliwość zastąpienia poekstrakcyjnej śruty sojowej (pochodzącej w głównej mierze z upraw GMO) innymi źródłami białka. Prelekcję na ten temat wygłosił dr Marian Kamyczek, Dyrektor Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Pawłowicach.

Śruta sojowa i inne produkty pochodzące z przetwórstwa nasion soi stanowią obecnie ponad połowę pasz wysokobiałkowych stosowanych w produkcji zwierzęcej. Import surowca rośnie z roku na rok, co wiąże się głównie z dynamicznym rozwojem produkcji drobiarskiej.

Jak zwrócił uwagę dr Kamyczek, około 90 proc. produkowanej śruty sojowej pochodzi z upraw GMO. Uzależnienie krajowej produkcji świń od tego surowca jest zatem ryzykowne w kontekście coraz większego nacisku kładzionego na wycofanie możliwości skarmiania pasz pochodzących z roślin modyfikowanych genetycznie.

Zdaniem prowadzącego, przynajmniej częściowe zastąpienie śruty sojowej innymi komponentami jest możliwe, nie należy jednak do łatwych zadań. Głównym powodem tej sytuacji jest wysoka zawartość związków antyżywieniowych w większości dostępnych na naszym rynku komponentów wysokobiałkowych. W konsekwencji zastosowanie pasz takich jak śruta rzepakowa i nasiona roślin strączkowych jest ograniczone. W szczególności dotyczy to młodych zwierząt, które są bardzo wrażliwe na szkodliwe substancje obecne w paszy.

Inne ograniczenia do stosowania wspomnianych komponentów to gorsza strawność aminokwasów i niestabilny skład chemiczny. W przypadku nasion roślin strączkowych problemem może być także niskie i niestabilne plonowanie, oraz relatywnie wysoki koszt kilograma białka. Nie znaczy to jednak, że zastosowanie śruty rzepakowej czy nasion roślin strączkowych pozbawione jest sensu. Przeciwnie – może dać bardzo dobry efekt, ale tylko pod warunkiem, że przestrzegane będą dopuszczalne udziały surowców w paszy. Należy także starannie podejść do tematu bilansowania poziomu aminokwasów, co pozwoli na osiągnięcie zadowalających wyników produkcji. Na potwierdzenie tej tezy, dr Kamyczek przytoczył wyniki badania, w którym porównywano parametry tuczu świń żywionych paszą opartą na śrucie sojowej, oraz żywionych mieszanką bez jej udziału. Świnie żywione paszą nie zawierającą śruty sojowej rosły nieznacznie tylko wolniej niż świń żywionych standardową paszą. Jednocześnie współczynnik wykorzystania paszy w obu grupach był zbliżony.

Zdaniem eksperta, przyszłość żywienia świń leży także w technologiach uszlachetniania paszy, których celem jest między innymi neutralizacja związków antyżywieniowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • ass hole 2017-11-23 18:10:49
    Jęczmień wysokobiałkowy. Tyle że świnia nie urośnie w 3 miesiące. Katastrofa.
  • Pablo 2017-11-22 23:28:27
    Luk po co nam śruta sojowa kturą przecież importujemy to może kupmy lepiej gotowe świnie .nasze pola ichlewnie niech stoją .
  • Montezuma 2017-11-22 20:36:06
    @rol-nick
    Nie zamierzam nawet z tobą dyskutować, bo z mojego pktu widzenia jesteś tylko kolejnym kretynem, który próbuje wsiowym mędrkowaniem zaprzeczyć wynikom wieloletnich wnikliwych badań naukowców.
  • rol-nick 2017-11-22 19:58:55
    a tam!
    Wpieprzać GMO aż się uszy będą trzęsły. Nie ma "future". Jest TU i TERAZ !!!
    Żyj szybko, wpieprzaj GMO, dorabiaj koncerny farmaceutyczne, umrzyj młodo...
    I nie zapomnij, że Twoich organów, mimo karty w portfelu, nikt nie zechce...
    ....będą niestandardowego rozmiaru...
  • parody 2017-11-22 18:46:52
    A ta nawiedzona dalej z tymi szczurami. Zrozum kobieto, że to bujda za która "naukowcy" dostali pieniądze
  • luk 2017-11-22 16:19:40
    Żadne strączkowe. GMO jest dobre i nie powinno się zakazywać jego używania. Ewentualnie w końcu zezwolić na mączki mięsko-kostne
  • Małorolny 2017-11-22 15:31:09
    ale problemy macie. Niech grono fachowców zacznie pracy szukać bo niedługo świnią na wsi nie poświeci.
  • aska 2017-11-22 14:31:34
    Po co ? Pooglądaj: https://www.youtube.com/watch?v=pdvxdC9NPB8
    I nie pocieszaj się, że szczurami nie jesteśmy.
  • Montezuma 2017-11-22 12:18:53
    Naturalnie, można szukać alternatywy dla kukurydzy i soi GMO produkowanej na paszę, tylko pytanie: po co??? Cui bono?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.94.253
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!