Tak naprawdę produkcja świń w Danii jest oparta na 4 tys. profesjonalnych producentów trzody chlewnej.

- Przewidujemy, że liczba producentów trzody chlewnej w Danii może się nieco zmniejszyć w 2015 roku. Będzie to wynik dalszej koncentracji produkcji i powiększania gospodarstw. Prawdopodobnie niektórzy też zrezygnują z produkcji z powodu zaostrzających się wymogów dobrostanu – powiedział Niels-Peder Nielsen dyrektor Pig Research Center.

Dla porównania w Polsce sytuacja przedstawia się całkiem inaczej. Nasza produkcja w porównaniu do duńskiej jest znacznie bardziej rozdrobniona. Wyniki powszechnego spisu rolnego przeprowadzonego przez GUS wskazują, że w 2010 r. produkcją i hodowlą świń prowadzono w  397,7 tys. gospodarstw.

Duńscy rolnicy już dawno postawili na koncentrację produkcji. - Jeszcze w 1995 r. produkcją trzody zajmowało się 250 tys. gospodarstw, w 2005 było już ich 100 tys. – mówi Nielsen.

Aktualnie 65 proc. gospodarstw trzody chlewnej, to gospodarstwa których stada podstawowe liczą powyżej 500 szt. loch.

Przewidujemy, że te statystyki w niedalekiej przyszłości się zmienią. Nawet jeżeli część rolników odejdzie z produkcji, to produkcja w poszczególnych gospodarstwach będzie się zwiększać. Za kilka lat, prawdopodobnie te gospodarstwa, które teraz liczą powyżej 500 loch w stadzie podstawowym zwiększą swoją produkcję do poziomu od 1tys. do nawet 3 tys. loch w stadzie – tłumaczy Niels-Peder Nielsen.

Pig Research Center to jeden z głównych ośrodków, który prowadzi  badania naukowe związane z produkcją trzody chlewnej w Danii. Ośrodek jest odpowiedzialny również za doradztwo i praktyczne wdrażanie nauki do rolnictwa.