Plan strukturalny został już zatwierdzony przez zarząd Grupy Danish Crown. W niedalekiej przyszłości podejmowane przez firmę inicjatywy mają prowadzić do tego, że produkcja wieprzowiny będzie bardziej konkurencyjna i dostosowana do mocy przerobowych poszczególnych zakładów.

Jak mówi prezes Grupy DC Kjeld Johannesen - spędziliśmy kilka ostatnich miesięcy analizując każdy element firmy,aby dowiedzieć się w jaki sposób możemy odpowiedzialnie rozwiązać bieżące wyzwania, czyli nadwyżki mocy. Jednocześnie zwracaliśmy szczególną uwagę na koszty naszej, duńskiej produkcji.

Nowy plan strukturalny oznacza dla DC i jej spółki Tulip Food Company, że nie obędzie się bez zamknięcia dwóch fabryk w miejscowości Faaborg. Jest tam prowadzona produkcja gotowych posiłków i dział usuwania kości.

Dwa zamknięcia spowodują, że pracę straci w sumie 470 osób z czego ponad 60 zatrudnionych jest w Tulip Food Company.

Rada nadzorcza DC rekomenduje również, aby rozpocząć negocjacje w sprawie ograniczenia kosztów w innych zakładach mięsnych Grupy.

Grupa Danish Crown jest międzynarodowym producentem wyrobów spożywczych, produkującym i sprzedającym je na całym Świecie. Prowadzi działalność ubojową trzody chlewnej (lider w Europie) i bydła. Jest największym eksporterem mięsa na świecie i największą firmą przetwórstwa mięsnego w Europie. W Polsce do Grupy Danish Crown należą Zakłady Mięsne Sokołów S.A.

Podobał się artykuł? Podziel się!