Podczas ostatniej konferencji Farmera we Wrocławiu dr Marian Kamyczek wyjaśniał jak duże znaczenie w ograniczaniu kosztów produkcji ma dobrze zbilansowana pasza pod kątem strawności i zbilansowania poszczególnych aminokwasów.

Zwierzęta o najlepszym potencjale wzrostowym, powyżej 900 g/dobę mają najlepsze przyrosty w tuczu w okresie od 60-70 kg masy ciała. Wtedy najbardziej intensywne jest odkładanie białka w przyroście masy ciała, to właśnie w tym okresie można uzyskać największe przyrosty w tuczu 1000 i powyżej gram przyrostu na dobę.

- Generalnie można powiedzieć, że pasza dla tuczników powinna mieć wysoki poziom energii ale musi być bardzo dobrze zbilansowana pod względem poziomu zawartości aminokwasów. Polskie doświadczenia potwierdzają, że zwierzęta, które mają w 100 proc. dobrze zbilansowaną paszę pod względem białka zużywają jedynie 2,4 kg paszy/kg przyrostu. Z kolei zwierzęta, które mają znacznie obniżony poziom białka np. do 70 -cio proc. pokrycia zapotrzebowania na białko potrzebują  już 3 kg paszy na kg przyrostu – mówił dr Marian Kamyczek

- W momencie, gdy pasza jest droga tak jak dzisiaj, to widać jak znacznie mogą różnić się koszty produkcji tucznika. Koszt produkcji zwierząt na słabej jakości paszy będzie generował dodatkowe straty. W pierwszych trzech tygodniach na tuczarni zwierzęta najbardziej zareagują na niedobór białka w paszy – podkreślał dr Kamyczek

Podobał się artykuł? Podziel się!