Obecnie kilogram żywca wieprzowego kosztuje 106 rubli wobec 111 rubli w okresie świątecznym. Producenci zarabiają na kilogramie żywca 30 rubli, a za 115 kg świnie otrzymują 3450 rubli, co przy obecnym kursie daje 56 dolarów amerykańskich.

Jednak koszty produkcji wzrosły z powodu większych cen pasz, importowanych dodatków paszowych i leków weterynaryjnych.

W 2020 r. Rosja, aby być samowystarczalna w produkcji wieprzowiny, będzie potrzebować 2 mln wysokowydajnych macior. Każda z nich powinna urodzić 26 prosiąt tuczonych do 85 kg wagi żywej lub 2,665 mln macior, z których każda powinna urodzić 22 prosięta tuczone do 75 kg wagi żywej. Wymaga to sprowadzenia do Rosji 30-40 tys. macior hodowlanych.

Rosja, przy niższych kosztach produkcji ma szanse stać się z importera wieprzowiny, jej eksporterem netto.