PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dezynfekcja chlewni – szczególnie trudna zimą

Dezynfekcja chlewni – szczególnie trudna zimą Ze względu na niskie temperatury, dezynfekcja chlewni w okresie zimowym jest trudnym zadaniem Fot. BW

Ujemne temperatury panujące na zewnątrz, nie ułatwiają przeprowadzania dezynfekcji w chlewni. Jednocześnie mogą także osłabić skuteczność zabiegu.



Dezynfekcja powierzchni wewnątrz chlewni jest dziś nieodzownym elementem produkcji żywca wieprzowego. Przy dużej koncentracji zwierząt, presja patogenów wzrasta, pominięcie zabiegów mycia i dezynfekcji chlewni w krótkim czasie doprowadzić może więc do nasilenia problemów zdrowotnych, występujących w naszym stadzie. Niestety zima nie jest sprzyjającym terminem na przeprowadzanie tego typu zabiegów. Nie należy jednak w tym czasie z nich rezygnować – umycie i dezynfekcja chlewni powinna następować po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego. Istnieje jednak kilka zasad, dzięki którym utrzymamy wysoką skuteczność zabiegów nawet w okresie zimowym.

Pierwszą i najważniejszą z nich jest odpowiedni dobór preparatu dezynfekującego. Zakres temperatur, w jakich funkcjonuje, musi być dobrana do panujących w obiekcie warunków. Większość preparatów jest skuteczna w temperaturze powyżej 17 °C. Jeśli w dezynfekowanym obiekcie utrzymanie takiej temperatury jest niemożliwe, warto zaopatrzyć się w preparat działający w niższych temperaturach. Na rynku dostępne są środki dezynfekujące działające już w temperaturze 4 °C.

Przygotowując roztwór preparatu pamiętajmy też, że bardzo ważna jest temperatura wody w której rozpuszczamy środek. Nawet jeżeli w obiekcie panuje stosunkowo wysoka temperatura, potraktowanie preparatu zimną wodą może znacząco ograniczyć jego skuteczność.

Niezależnie od pory roku należy przestrzegać także wszelkich zaleceń producenta, takich jak zalecane stężenie cieczy roboczej, czy objętość, jaką należy rozpylić na jednostce powierzchni. Poważnie potraktujmy również przepisy BHP – środki dezynfekujące mogą być bowiem szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.

Problemy z niskimi temperaturami dotyczą jednak nie tylko samej dezynfekcji, ale również mycia pomieszczeń. Zabieg ten jest niezbędny do usunięcia pozostałości paszy i odchodów, a także biofilmu powstającego na wszystkich powierzchniach obiektu. Bez umycia chlewni sama dezynfekcja nie przyniesie żadnych efektów. W okresie zimowym mycie obiektu jest jednak problematyczne – głównie ze względu na długi czas schnięcia umytych powierzchni. Jeżeli obiekt nie dysponuje wydajnym systemem ogrzewania, należy wyposażyć się w nagrzewnicę która pozwoli znacząco skrócić czas schnięcia powierzchni w chlewni.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.219.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!