Nasienie knura konfekcjonowane jest w tubach lub saszetkach i wymaga podgrzania przed wykonaniem inseminacji. - Najlepiej użyć do tego celu ciepłej wody o temperaturze nie przekraczającej 34oC, czas podgrzewania dawki to 1-2 minuty. Można tego dokonać za pomocą łaźni wodnej zaopatrzonej w termostat, który automatycznie będzie utrzymywał odpowiednią temperaturę. Z kolei w małych chlewniach wystarczająca do tego celu będzie miska z ciepłą wodą i termometr, który pozwoli nam kontrolować temperaturę – tłumaczy Piotr Garlicki.

Również pośpiech podczas unasienniania jest złym doradcą. Należy podejść do tego zadania z cierpliwością i pozwolić aby inseminacja odbyła się w sposób możliwie najbardziej zgodny z naturą, dawka nasienia powinna zostać zassana przez lochę i powoli spłynąć do jej dróg rodnych, zbyt szybkie wtłaczanie nasienia może również spowodować efekt „odbijania”.