PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dobra pasza własnej produkcji

Dobra pasza własnej produkcji Produkcja paszy w gospodarstwie ma jedną zasadniczą wadę - wymaga od rolnika znacznie więcej wysiłku, nie tyle fizycznego, co intelektualnego

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 07-04-2017 15:52

Tagi:

W żywieniu trzody chlewnej wciąż dominują pasze produkowane w gospodarstwie. Przy ich użyciu można osiągnąć rezultaty takie same lub lepsze niż na paszach przemysłowych, ich produkcja wymaga od nas jednak wiele uwagi.



Po przemianach ustrojowych, jakie nastąpiły w naszym kraju blisko 30 lat temu, w Polsce rozwinął się znacząco przemysł paszowy. Firmy paszowe wyspecjalizowały się w produkcji nie tylko premiksów czy koncentratów białkowych, lecz także pasz pełnoporcjowych. Tego typu mieszanki są dziś dominującym rodzajem pasz stosowanych w chowie drobiu. Pasze pełnoporcjowe coraz bardziej wdzierają się także do ferm trzody chlewnej. W tym jednak przypadku ich znaczenie wciąż jest ograniczone. Zdecydowana większość rolników decyduje się na samodzielną produkcję pasz na bazie własnych zbóż lub surowców pochodzących z zakupu.

W obiegowej opinii funkcjonuje przekonanie, że pasze przemysłowe pozwalają na osiągnięcie wyników, na które nie pozwala wykorzystanie mieszanek produkowanych w gospodarstwie. Stwierdzenie takie należy jednak potraktować wyłącznie jako chwyt marketingowy. Prawdą jest, że umiejętnie przygotowana pasza wyprodukowana w gospodarstwie pozwala na osiągnięcie takich samych lub lepszych wyników produkcyjnych. Właśnie: umiejętnie przygotowana. Produkcja paszy w gospodarstwie ma jedną zasadniczą wadę - wymaga od rolnika znacznie więcej wysiłku, nie tyle fizycznego, co intelektualnego. Jest jednak wyraźnie tańsza niż zakup pasz pełnoporcjowych. Decydując się na samodzielną produkcję paszy, warto wiedzieć, jakich błędów się ustrzec.

Cały artykuł w najnowszym kwietniowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Olga 2018-03-21 19:32:59
    A dla czego nikt nie używa ekstrudera,? Jestem ciekawa ze mało kto wie co to jest?
  • rolnik 2017-04-09 23:08:06
    Pewnie Cargill zapłacił żeby stopniowo przekonywać ludzi do kupna rzekomo lepszych pełnoporcjówek. Tak jak w tamtym roku firmy nawozowe przekonywały do siarki i ludzie to łyknęli tak w tym roku nie dość że siarkę na zboża kupują to i niby nagle krzem okazał się potrzebny. To zwykłe manipulacje ludźmi. Tak jak niedawno ukazywały się serie artykułow o RSM
  • Robię paszę 2017-04-08 07:01:29
    Sprzedaje rocznie około 5000 sztuk łuczników. Paszę robię sam. Zużycie zawsze poniżej 2.7. Różnica ceny zawsze około 150 zł za tonę I nie liczę zboża po małej cenie tylko po takiej jaką osiągnąłem podczas najdroższej sprzedaży. Przedstawiciele handlowi najczęściej wciskają wszystko co tylko mogą żeby zarobić na swoich produktach i tylko faktury zostają do płacenia. Robię najprostszą paszę od lat. Nie dodaje oleju i innych komponentów. 4 zboża i koncentrat-czywiscie zrobiony pod analize zboża.Wczoraj w 85 dniu tuczy skończyłem sprzedaz ze średnią wagą żywą na poziomie 126kg i upadkami 1.8%. W takiej sytuacji nie bardzo mnie interesuje czy każda cząsteczka aminokwasy jest w parze z innym elementem. Pozdrawiam
  • nie robię paszy 2017-04-07 21:31:17
    Pytanie do tych co sadzą, ze na prostych urządzeniach można zrobić pasze o wydajności paszy przemysłowej: czy ziemniaki i skwarki ze smalcem jedzone każde osobno mają taką sama wartość odżywczą jak ziemniaki usmażone w tłuszczu ? To dlaczego rolnicy mają uważać , że są w stanie tak wymieszać składniki paszowe by każda cząsteczka np. ziarna była połączona z odpowiednią cząsteczką aminokwasu ? Oczywiście można robić pasze w stodole ale trzeba mieć na uwadze, że ten sposób produkcji ma służyć - ni celom zarobkowym - ze zwierząt ale z zagospodarowania produktów niesprzedawalnych za godziwa cenę .
  • Piotrek 2017-04-07 21:24:10
    To jest mieszalnik pasz ukośny.
  • Paulo 2017-04-07 21:03:55
    Co to za urządzenie na zdjęciu?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.83.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!