PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dobrze płacą za żywiec

Dobrze płacą za żywiec

Autor: farmer.pl/Radosław Iwański

Dodano: 12-12-2012 14:41

Tagi:

- Mógłbym kupować dużo więcej tuczników z produkcji ekologicznej – mówi portalowi farmer.pl Paweł Krajmas, prezes zarządu Zakładów Mięsnych Jasiołka z podkarpackiej Dukli.



ZM Jasiołka produkcję opiera m.in. na tradycyjnych recepturach, nie stosuje konserwantów ani tzw. polepszaczy, modyfikowanych białek, soi, błonnika itp. Rośnie popyt na produkty ekologiczne dlatego ZM Jasiołka bardzo dynamicznie wchodzi w tę technologię.

Obecnie zakład ma jednego dużego dostawcę ekologicznego żywca wieprzowego spod Jarosławia. Rolnik dostarcza rocznie ok. 800 sztuk tuczników rasy puławskiej, produkowanych ekologicznie.

W tym roku Jasiołka skupiła ok. 600 sztuk takich tuczników do wyrobu produktów najwyższej jakości.

- Mamy moce produkcyjne, rynek rośnie, z chęcią kupowałbym rocznie nawet 40 proc. więcej żywca, z którego produkuje ekologiczne produkty - mówi Krajmas.

Obecnie za taki żywiec w ocenie poubojowej ZM Jasiołka płaci 12,5 zł za kilogram.

- Chcemy odtworzyć smaki z dzieciństwa - mówi Paweł Krajmas.

Wędliny produkowane w Jasiołce to głównie wysokiej jakości kiełbasy suche, półsuche, wędzonki dukielskie (boczki, polędwice wieprzowe, szynki, balerony) oraz salceson bez żelatyny, wszystkie przygotowywane wg. starych, nieraz 150 letnich receptur -pochodzących z okolicznych wsi, dawnych dworów szlacheckich a nawet armii austro-węgierskiej. Aż 5 produktów wytwarzanych Jasiołce , to zarejestrowane produkty tradycyjne Podkarpacia. Firma jest obecna na najważniejszych targach żywności ekologicznej na świecie.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce jest jednym z najbardziej dynamicznych pod względem rozwoju, segmentów rynku produktów spożywczych. Udział tego typu produktów stanowi ok. 0,3% całości rynku, jednak wykazuje się on stałym, około 20% wzrostem w skali roku. Przybywa producentów tego typu żywności, jak również zwiększa się areał ekologicznych użytków rolnych. Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce w 2010 roku zwiększyła się o ponad 86 tys. ha, co wskazuje na rosnące zainteresowanie polskich rolników tym segmentem rynku żywności. IJHARS odnotowała również, iż w 2011 roku powierzchnia upraw ekologicznych wyniosła ponad 605 tys. ha, stanowiąc 4 proc. wszystkich upraw w Polsce. Pomimo dynamicznego wzrostu przykłady pozostałych państw europejskich, pokazują jak wiele przed nami. W Austrii użytki ekologiczne stanowią aż 19,7% wszystkich upraw, w Szwecji 14,1 proc., w Estonii 12,5 proc., natomiast u naszego sąsiada zza południowej granicy 10,5 proc. Można przypuszczać, że jest to kierunek, którym będzie się rozwijać również w naszym kraju.

Resort rolnictwa realizuje kampanię promującą żywność ekologiczną.

Ambasadorami kampanii zostali Magdalena Kumorek - znana aktorka filmowa
i teatralna oraz Artur Partyka - sportowiec, były skoczek wzwyż, trzykrotny olimpijczyk. Zadaniem Ambasadorów jest wspólna promocja rolnictwa ekologicznego we wszystkich działaniach prowadzonych w ramach kampanii m.in. udział w spotach reklamowych, które można obejrzeć na oficjalnych kanałach kampanii.

Ponadto w ramach przeprowadzanych działań przygotowano 15 krótkich reportaży, nagrywanych w ekologicznych gospodarstwach z udziałem Grzegorza Łapanowskiego - eksperta kulinarnego. Podróżuje on po Polsce odwiedzając producentów żywności ekologicznej z którymi wspólnie zwiedza gospodarstwa i poznaje tajniki produkcji ekologicznej. Nie tylko zachęca do korzystania i poznawania ekologicznych produktów, ale także pokazuje jak w prosty sposób przyrządzić z nich pyszne potrawy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (28)

  • poplak 2012-12-16 22:34:45
    Jan Onufry co do dunskiej i niemieckiej propagandy to sie zgodze wystarczy juz tego wciskania zachodniego sukcesu
  • rol-nick 2012-12-16 21:30:26
    Nie znam tego stada ani rolnika który sprzedaje tyle świń więc cóz mogę napisać?
  • Jan Frycz 2012-12-16 13:55:29
    No i pan Onufry pozamiatał temat. A tak miło było żyć złudzeniami...
  • Jan Onufry 2012-12-13 22:06:38
    Boże... plenność budzi wątpliwości. 47 szt. od lochy w roku tak jak byś trzydziestką na opałówce prędkość dźwięku przekroczył. co do tuczu ziemniaczanego to faktycznie potrzeba mniejszego areału... ok 85 ha. Zarówno przy tuczy zbożowym jak i ziemniaczanym założyłem 3% dodatek MPU z certyfikacją Abcert i 10-30% (w zależności od grupy zwierząt) dodatek komponentów białkowych takich jak nasiona strączkowych czy susz z lucerny. Co do TopAgrar to mam dosyć duńskiej propagandy i przedrukowywania tych samych artykułów co 2-3 lata.
  • wolny gospodarz 2012-12-13 21:20:43
    w tym wypadku nawozu i oprysków było multum a jednak idzie jako bez udziału chemii a ludzie płaca za to grube pieniadze nie zdajac sobie sprawy ze drozsze to nie znaczy lepsze , ot ironia
  • arszczecin 2012-12-13 21:07:40
    "To że jest z CERTYFIKATEM to znaczy, że wyprodukowana i przetworzona bez udziału chemii i GMO"

    tzn TAKA POWINNA BYĆ, bo to polska...
  • rol-nick 2012-12-13 20:58:30
    wolny gospodarz

    Ależ ja pisałem wcześniej, że tak wielu postępuje. Nie jestem zaskoczony.

    Znaczy, że biznesmen z niego pełną gębą!

    To że jest z CERTYFIKATEM to znaczy, że wyprodukowana i przetworzona bez udziału chemii i GMO
  • wolny gospodarz 2012-12-13 20:21:11
    rol- nic Tobie wydaje sie ze pozjadałes wszystkie rozumy i nikt inny nie ma nic do powiedzenia tylko racja zawsze jest po Twojej stronie , własnie pisałem ze pochodziła z gospodarstwa z CERTYFIKATEM!!! choc kupował z normalnych i sprzedawał jako ekologiczna z certyfikatem i to szło na tysiace ton i co z tego ze jest z certyfikatem?? to znaczy ze jest najwyzszej jakosci??
  • rol-nick 2012-12-13 13:27:33
    kissmy...

    żywność produkowana metodami ekologicznymi WŁAŚNIE "może być" jak to ująłeś, bardziej ekologiczna niż certyfikowana. Niestety poważny odbiorca ma w d... żywność która "może być". Wymaga certyfikatu i produktu najwyższej jakości

    Tak więc gadanie przygłupów pokroju Twardowskiego o mykotoksynach można między bajki włożyć. Towar trafiajacy do poważnego odbiorcy przechodzi badania które kosztują min. 800 EUR a te badania to nie tylko WILGOTNOŚĆ

  • kissmy... 2012-12-13 12:14:11
    właśnie pamiętam, że bardziej opłacalnym zastosowaniem był opas ziemniakami świń niż bydła,

    zdrowa żywność a żywność ekologiczna to raczej niezależne określenia, nie można twierdzić, iż żywność ekologiczna jest jedyną zdrową, podobnie jak żywność bez certyfikatu, ale produkowana metodami ekologicznymi może być bardziej ekologiczna niż certyfikowana
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.26.44
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!