PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dodatki aromatyzujące w żywieniu trzody chlewnej

Dodatki aromatyzujące w żywieniu trzody chlewnej

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 09-02-2015 10:43

Tagi:

Obecnie stosowane pasze treściwe nie zawsze są chętnie zjadane przez świnie. Zastosowanie dodatków aromatyzujących zwiększa pobranie mieszanek, a co za tym idzie poprawia wyniki produkcyjne.



Optymalne pobranie paszy przez zwierzęta jest jednym z filarów uzyskania zadowalających wyników tuczu, rozrodu jak i odchowu. Zastosowanie nawet najlepiej zbilansowanej mieszanki paszowej nie da bowiem wymiernych korzyści, jeżeli zwierzęta nie pobiorą jej wystarczającej ilości. Obecnie stosowane mieszanki treściwe nie zawsze są chętnie zjadane przez świnie. Niekiedy w celu redukcji kosztów stosuje się bowiem komponenty mniej chętnie zjadane przez zwierzęta. Pamiętajmy też że na niektórych etapach produkcji (np. u loch w początkowym okresie laktacji) spadek apetytu jest zjawiskiem fizjologicznym. Jednym ze sposobów poprawy smakowitości paszy jest zastosowanie dodatków aromatyzujących. Mogą być one pochodzenia naturalnego – np. ekstrakty ziołowe, lub syntetycznego – substancje zapachowe obecne w premiksach czy koncentratach białkowych. Dodatki aromatyzujące pełnią istotną rolę w żywieniu zarówno prosiąt, warchlaków, tuczników jak i loch.

W żywieniu prosiąt ssących zastosowanie dodatków aromatyzujących, ma za zadanie zachęcenie osesków do jak najwcześniejszego pobierania paszy stałej. Dzięki temu następuje szybszy rozwój układu pokarmowego młodych zwierząt, co ogranicza kłopoty w momencie odsadzenia. Równie ważny jest dodatek substancji zapachowych w okresie odsadzania prosiąt od lochy. Jest to czas intensywnego stresu, związanego z brakiem matki, zmianą otoczenia i walką o hierarchię w grupie. W wyniku czynników stresowych, u prosiąt dochodzi zazwyczaj do spadku apetytu, czego wynikiem jest ubytek masy ciała. Co gorsza, po okresie niskiego pobrania paszy następuje często wzrost apetytu i nadmierne pobranie paszy przez prosięta, czego efektem są biegunki. Zastosowanie aromatów w żywieniu tej grupy zwierząt ma za zadanie utrzymanie pobrania paszy przez świnie na właściwym poziomie.

W celu redukcji kosztów paszy, w żywieniu tuczników stosuje się często surowce takie jak śruta rzepakowa, czy łubin, które mogą pogarszać smakowitość paszy. Wykorzystanie dodatków aromatycznych w żywieniu tej grupy, ma za zadanie zachowanie optymalnego pobrania mieszanki dzięki „zamaskowaniu” aromatu komponentów niezbyt chętnie zjadanych przez zwierzęta. Ponadto zastosowanie dodatków zapachowych zwiększa wydzielanie enzymów w przewodzie pokarmowym co korzystnie działa na strawność paszy.

Zastosowanie dodatków aromatyzujących szczególnie ważne jest w żywieniu loch w początkowej fazie laktacji. Jak już wspomniano, w pierwszych dniach po porodzie maciory charakteryzują się niskim apetytem. Niedostateczne pobranie mieszanki może odbić się na ilości produkowanego mleka, a to w konsekwencji prowadzi do pogorszenia kondycji osesków.

Dodatki aromatyzujące mogą być wprowadzane do paszy wraz z premiksem czy koncentratem białkowym. Za poprawę smakowitości paszy odpowiadają także dodatki ziołowe obecne w składzie mieszanki. Szczególnie korzystnie na zwiększenie ilości pobranej paszy wpływa dodatek wyciągu z czosnku, a także oregano, kminku czy tymianku. Poprawę smakowitości można osiągnąć także poprzez stosowanie dodatków zakwaszających lub probiotycznych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Ekorolnik 2015-02-10 07:56:13
    Powiem wam tak, 5 lat temu miałem dojście do odpadów czekoladowych. 200 zł tona. Miałem wtedy 200 szt na partię do odstawy. Pasza - jęczmień 25%, pszenzyto 20%, 25 %qq kiszone ziarno, 10% otręby, 5% śruta rzepakowa, reszta śruta sojowa, groch, i dodatki i około 3% czekolady. Wiek 160 dni 130 kg żywej wagi. Na dokładkę tuczniki dostawały marchew odpadową. Zużycie paszy treściwej na 1 kg - 2,8. Dziś hula wiatr, postawiłem na ekologię
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.167.230.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!