Drożdże towarzyszą człowiekowi od zarania jego dziejów. Choć przez wieki ludzie nie zdawali sobie sprawy z ich istnienia, odgrywały one znaczącą rolę w egzystencji człowieka. Drożdże przez wieki wykorzystywane były do produkcji napojów alkoholowych, wypieku pieczywa, czy uzyskiwania fermentowanych napojów mlecznych. Wraz z postępem technologicznym znaczenie tych organizmów wzrosło jeszcze bardziej. Fermentacja alkoholowa prowadzona przy udziale drożdży jest tanią i wydajną metodą produkcji bioetanolu. Wybrane szczepy drożdży wykorzystuje się również w utylizacji trudno degradowalnych odpadów, czy w syntezie niektórych związków chemicznych. Drożdże znajdują też swoje zastosowanie w żywieniu zwierząt, w tym trzody. Co ważne, nie należy ich postrzegać wyłącznie w kategoriach probiotyku, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Drożdże paszowe maja wiele innych, korzystnych właściwości.

W paszach dla świń najczęściej wykorzystuje się drożdże z gatunku Sacharomyches Cerevisiae, lub kilka gatunków z rodzaju Candida. Uzyskuje się je poprzez wzrost na selektywnych pożywkach, w warunkach optymalnych dla poszczególnych gatunków. W żywieniu trzody wykorzystuje się zarówno żywe kultury drożdży, jak i preparaty zawierające martwe komórki tych organizmów. Żywe komórki drożdży wykazują działanie probiotyczne. Regulując mikroflorę przewodu pokarmowego, hamują rozwój patogennych drobnoustrojów. Wpływa to korzystnie na kondycje zdrowotną wszystkich grup produkcyjnych trzody. Martwe komórki drożdży najczęściej poddawane są suszeniu rozpyłowemu, dzięki czemu zachowane zostają wszystkie wartości odżywcze. Drożdże są bowiem źródłem wielu cennych substancji pokarmowych. Około 43 – 45 proc. składu, stanowi dobrej jakości białko. Jest ono szczególnie bogate w lizynę, która w większości pasz roślinnych występuje w ilościach deficytowych. Wysoka jest także zawartość pozostałych aminokwasów egzogennych. Drożdże pastewne to również doskonałe źródło witamin (szczególnie z grupy B, oraz witaminy E), oraz mikroelementów takich jak chrom i selen. Ściana komórkowa drożdży zbudowana jest z oligosacharydów takich jak mannany i beta – glukany. Związki te wykazują silne właściwości sorpcyjne. Mogą one wiązać znaczne ilości mykotoksyn i endotoksyn bakteryjnych. Nie dziwi więc fakt, że wyciągi ze ścian komórkowych drożdży, są częstym składnikiem preparatów ograniczających szkodliwość mykotoksyn. Przypuszcza się także, że substancje zawarte w ścianach komórkowych drożdży mogą unieszkodliwiać komórki bakterii gramm (-), a do tej grupy należą właśnie najważniejsze patogeny przewodu pokarmowego świń – Escherichia Coli, oraz Salmonella. W ten sposób drożdże dodatkowo wspomagają zachowanie równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego.